Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κύριε Τσίπρα η χρυσόσκονη σας τελειώνει…

Από κατήγορος, κατηγορούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

«Εμείς παροχές δεν κάνουμε, αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή πολιτική των ημερών σας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων».

Γράφει η Μαρία Καλπουζάνη

Ο Πρωθυπουργός με αυτήν του τη φράση συνοψίζει τον μύθο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να προπαγανδίσει συστηματικά τους τελευταίους μήνες: πως για το καλό ευθύνεται μόνο η ίδια ενώ για όλα τα δεινά του παρελθόντος φταίνε μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύουν. Στην επιφανειακή στρατηγική ωστόσο του κ. Τσίπρα το να «τσουβαλιάζεις» και να ρίχνεις τόνους χρυσόσκονης για να ωραιοποιήσεις μια ζοφερή πραγματικότητα είναι το μόνο όπλο για την όποια πολιτική του επιβίωση στις εκλογές που έρχονται.

Βάσει των στοιχείων λοιπόν που δεν χρίζουν αμφισβήτησης είναι αλήθεια πως τέσσερις μήνες μετά το πάρτυ με τη γραβάτα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ύψη, με αποτέλεσμα οι πόρτες εισόδου στις αγορές να παραμένουν κλειστές. Το 2019 το ελληνικό Δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων 11 δις. ευρώ και ήδη μέσω του προυπολογισμού, έχει προαναγγελθεί μερική χρήση κεφαλαίων απο το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δις. ευρώ. Πρόκειται για ξήλωμα ενός «δημοσιονομικού πουλόβερ» που πήρε χρόνια και τεράστιες θυσίες των Ελλήνων για να δημιουργηθεί και που τώρα κινδυνεύει από την ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου να πείσει πως η χώρα είναι έτοιμη να δανειστεί από τις αγορές.

Εάν όμως η κυβέρνηση συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι ασφαλείας για να τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση από τις αγορές με ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια στο 10ετές ομόλογο θεωρώντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Θα παγιωθεί με αυτόν τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος ψεύτικης εξόδου που μαθηματικά θα οδηγήσει στην ανάγκη ενός νέου προγράμματος στήριξης από τους πιστωτές.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία, οι οφειλέτες μέσα σε ένα μόνο μήνα, τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 510 χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στο εννιάμηνο στα 7,84 δις ευρώ, με συνολικό ύψος παλαιών και νέων οφειλών 103 δις ευρώ ή 57% του ΑΕΠ.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις εκλογές. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και υπόσχεται προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη στο τέλος του μήνα, τα όρια προστασίας θα μειωθούν κάτω απο τα 200,000 ευρώ. Με απλά λόγια, λαϊκές κατοικίες αξίας 100,000 ευρώ θα βγαίνουν στο σφυρί! Εκείνες οι κατοικίες που υποτίθεται στηρίζει ο κύριος Τσίπρας μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα είναι σε λίγες ημέρες απροστάτευτες και έτοιμες για πλειστηριασμό!

Παράλληλα, οι οφειλές του Δημοσίου προς προμηθευτές, ενώ θα έπρεπε να μηδενίσουν στο τέλος Δεκεμβρίου έχουν φθάσει τα 2,6 δις. ευρώ, με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στην ικανοποίηση προεκλογικών αναγκών αξιοποιώντας φυσικά και τα… στραβά μάτια των δανειστών σε αυτό το θέμα. Και μέσα σε όλα αυτά ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε ότι κόκκινα δάνεια και νόμος Κατσέλη, κατώτατος μισθός, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα τεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των δανειστών τους επόμενους μήνες καθώς η οριστική ρύθμιση τους αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση για την ελάφρυνση του χρέους ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019. Και η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η Κυβέρνηση έχει ανοίξει το κουτί των παροχών και των προσλήψεων έχοντας ως μοναδικό ορόσημο και ορίζοντα στρατηγικής τις εθνικές εκλογές του 2019. Δεν την απασχολεί αν η χώρα θα έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις την επαύριο τον εκλογών, ούτε αν οι παροχές που σήμερα δίνει θα μπορέσουν να καταστούν μόνιμα μέτρα και μετά το 2019. Ο νυν υπερ πάντων αγών για τον κύριο Τσίπρα είναι οι εθνικές εκλογές. Η χρυσόσκονη του όμως ξεθωριάζει και μαζί της τελειώνει και ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για την χώρα μας.

*Η Μαρία Καλπουζάνη είναι Οικονομολόγος-Διεθνολόγος, Μέλος Μητρώου Στελεχών Νέας Δημοκρατίας

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πέτσας σε Τσίπρα: Η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων!

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Χωρίς φιλότιμο…

Kon

Ο Τσίπρας «κουράζει» και όσους τον ψήφισαν

Kon

Τσίπρας για Αγία Σοφία: Η μετατροπή σε τζαμί δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της

Evanthia Karra

Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις με Τσίπρα-Γεννηματά: Γόνιμος διάλογος παρά τις διαφορές

Evanthia Karra

Ολα στο… παζάρι από τον Τσίπρα!

Kon

Το «πακέτο» της δημιουργίας

Kon

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis

Ανδρέας Ντίνης