Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δίκαιη διεκδίκηση αναδρομικών και η… ζήλια

Έτσι θα γίνει η φορολόγηση των αναδρομικών – Λύση στις αδικίες

Αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Εντάξει, έτσι κι αλλιώς πάντοτε με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός. Όταν τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου έμπαινε στο στόχαστρο της τρόικας μια κοινωνική/επαγγελματική ομάδα, κανείς μπορούσε να παρατηρήσει μέχρι και χαμόγελα σε… αντίπαλα στρατόπεδα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΟΙ εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ταξιτζήδες, οι φορτηγατζήδες, οι αγρότες, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι έμποροι και βέβαια οι συνταξιούχοι. Ολοι βίωσαν το μνημονιακό τσουνάμι. Με τη σειρά τους. Και όταν πλέον όλοι διαπίστωσαν ότι κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει, τότε ήταν αργά.

ΤΟ αντίστροφο συμβαίνει τώρα που μέσω δικαστικών αποφάσεων οι συνταξιούχοι μπορούν πια να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μέρος από όσα έχασαν. Και είναι πολλά αυτά που έχασαν. Σχεδόν το μισό προμνημονιακό εισόδημά τους.

ΒΓΑΙΝΟΥΝ, λοιπόν, κάποιοι στα social media και βρίζουν. Βγαίνουν και κάποιοι «αναλυτές» και μιλούν για «ασφαλιστικό λαϊκισμό» που μπορεί να καταστρέψει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Σοβαρά; Αν οι ίδιοι μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι από όσα έχασαν εκείνοι την τελευταία οκταετία, τι θα έλεγαν; «Μπορώ να πάρω πίσω δέκα ή είκοσι χιλιάδες ευρώ, αλλά για να μην αγχώσω τον Τσακαλώτο και την τρόικα, σκέφτομαι να τους τα χαρίσω;». Δεν το νομίζω ότι θα έκαναν πίσω.

ΚΑΙ γιατί η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης αποσιώπησε το γεγονός ότι ακόμα και η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου διεκδικεί δικαστικά ποσό ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ μέσω αναδρομικής φοροαπαλλαγής; Εννοείται πως η διεκδίκηση της κυρίας Βασιλικής Θάνου είναι απολύτως νόμιμη. Απλά τίθεται το γνωστό… βουλγαράκειο ερώτημα: νόμιμο είναι, ηθικό είναι; Καθώς πλέον κατέχει τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού! Προφανώς και γι’ αυτόν το λόγο, για μη… στεναχωρήσουν το Μαξίμου οι «αναλυτές» που μιλούν για «ασφαλιστικό λαϊκισμό»…, ξέχασαν να αναφέρουν το θέμα.

ΑΣ επιστρέψουμε, όμως, στους κοινούς θνητούς συνταξιούχους που διεκδικούν τα αναδρομικά. Είναι και νόμιμο και ηθικό να τα διεκδικούν. Δεν θέλουν να κλέψουν, ούτε επαιτούν. Ζητούν με νόμιμο και συνταγματικό τρόπο να πάρουν κάποια από όσα χρήματα έχασαν με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο. Δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος. Λάθος έκαναν οι κυβερνώντες που νομοθετούσαν χωρίς να τηρούν νόμους και Σύνταγμα. Και αν δικαιωθούν όλοι και λάβουν αναδρομικά, τότε ίσως ανοίξει σιγά σιγά ένας δρόμος και για άλλες κοινωνικές/επαγγελματικές ομάδες να κερδίσουν κάτι από όσα έχασαν. Ας το σκεφτούν αυτό όσοι θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονά τους…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η σοβαρότητα της κατάστασης γελοιοποιεί όσους… κραυγάζουν

Kon

Το σημείο καμπής για τον Τραμπ

Kon

Προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία

Kon

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon