Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το «λεφτά υπάρχουν» στο «λεφτά θα βρούμε»

Έκτακτες συναντήσεις Γιώργου Παπανδρέου με Τσίπρα και Κοτζιά

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά η πολιτική του συμπεριφορά παραπέμπει στον Γιώργο Παπανδρέου με μία διαφορά. Αντί για την αφέλεια του ΓΑΠ, ο σημερινός πρωθυπουργός διαθέτει πονηριά, την οποία έχει σμιλεύσει στις συνελεύσεις των αμφιθεάτρων και στα «κουτούκια», όπου με τους συντρόφους του ονειρεύονταν το άλμα στην εξουσία.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

«Λεφτά υπάρχουν», διαβεβαίωνε ο Γιώργος Παπανδρέου τους ψηφοφόρους τον Σεπτέμβριο του 2009, «λεφτά θα βρούμε» είπε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha εν όψει εκλογών Μαΐου.

Και επειδή δεν πρόκειται για πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός τάζει ακάλυπτες παροχές (το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το πληρώσαμε με μια 100αριά δισεκατομμύρια ευρώ), δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την πολιτική του στάση. Η αυταπάτη έχει γίνει καθαρή εξαπάτηση. Λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε μπορεί να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας.

Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής του η Ελλάδα έχασε ανάπτυξη άνω των 10 μονάδων, δηλαδή περί τα 25 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών αλλά και τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Για να το πούμε απλά, επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν βρίσκονται λεφτά, αλλά χάνονται. Οι φόροι κατευθύνονται σε ένα κράτος που προσφέρει ολοένα και χειρότερες υπηρεσίες, δείτε τι γίνεται στις αστικές συγκοινωνίες ή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χρηματοδότηση του πελατειακού συστήματος με προσλήψεις ημετέρων και κακοδιαχείριση κονδυλίων σε τομείς όπως το μεταναστευτικό ή η ενέργεια.

Αυτά δεν πτοούν το Μέγαρο Μαξίμου. Χρησιμοποιώντας την αριθμητική του συμπαθούς «Καραγκιόζη» αφαιρούν 10.000 ιερείς από τη μισθοδοσία του Δημοσίου, θα καλύπτουν τη δαπάνη με κρατική επιδότηση αλλά ανακαλύπτουν χώρο για ισάριθμες προσλήψεις. Την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, οι επενδύσεις μειώνονται, οι στόχοι του ΑΕΠ χάνονται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται.
Λεπτομέρειες. Λεφτά θα βρούμε και μέχρι τις εκλογές ο «κουμπαράς» όχι μόνο θα σπάσει, αλλά και θα πεταχθεί για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τους τελευταίους αδιόριστους συντρόφους.

Πώς το έχει πει άλλωστε και ο Νίκος Παππάς; Η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές με δυνατό χαρτί την οικονομία. Προφανώς εννοεί τα οικονομικά των μελών της, γιατί εάν ρωτήσει τους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει μάλλον θα πρέπει να πάει… πάσο.

Οι κίνδυνοι για τους ιερείς

Ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης γνωρίζει άριστα τα θέματα του Δημοσίου και ανέλυσε τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους απλούς ιερείς από τη συμφωνία που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Kontra, ο κ. Καρκατσούλης σημείωσε ότι «όσοι είναι υπάλληλοι ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως οι ιερείς, απολαμβάνουν το ίδιο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Για να υπάρξουν, λοιπόν, 10.000 κενές θέσεις τις οποίες θα σπεύσει να πληρώσει ο κ. Τσίπρας με νέους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει οι συγκεκριμένοι που τις καλύπτουν, σήμερα, να απολέσουν αυτή την ιδιότητα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε με την απόλυσή τους (για λόγους που προβλέπονται στο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων) είτε με την κατάργηση των θέσεων που υπηρετούν. Εάν συμβεί το δεύτερο, που είναι το μόνο λογικό, τότε θα έχουμε για πρώτη φορά μαζική κατάργηση θέσεων στην ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας. Από την άλλη, η αλλαγή του νομικού στάτους της Εκκλησίας με τη μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να τυγχάνει επιχορήγησης, θα διασαλεύσει το, επί αιώνες, σταθερό καθεστώς της. Ολες οι εναλλακτικές δείχνουν την περιπλοκότητα του προβλήματος αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τον κ. Τσίπρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατσούλης.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «τσαμπουκάδες» της Άγκυρας πληρώνονται

Kon

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Kon

Ο Ερντογάν απειλεί, αλλά χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα

Kon

Κάποιος να ενημερώσει τον Ερντογάν ότι «κέρδισε» με τη συμφωνία στο Κάιρο

Tinad

Το διπλό κραχ του Ερντογάν

Tinad

Μία εξεταστική για τις τράπεζες

Tinad

Ο Τσίπρας διορθώνει τον «συνάδελφο» νομπελίστα

Tinad

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon