Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις την Ελλάδα

Η μία πρώτη κίνηση που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα

Μετά από μία δύσκολη δεκαετία και μία «ριζοσπαστική και ροζ επανάσταση» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνοντας κάθε θεσμό και δομή του Κράτους και της Πολιτείας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα βασανιστικό ερώτημα. Τι μας ξημερώνει;

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Η Ελλάδα του σήμερα, και η Ελλάδα του μέλλοντος δεν θα μοιάσει ποτέ στην Ελλάδα του 2000-2010. Το εάν θα θέλαμε να κάτι τέτοιο είναι μία άλλη συζήτηση και, δεν νομίζω πως εδώ υπάρχει χώρος.

Από όταν μπήκαν στην καθημερινότητά μας λέξεις όπως «Μνημόνιο», «περικοπές», «ΔΝΤ» και άλλα τέτοια ωραία, στην αρχή φουσκώσαμε από οργή και μόλις μας ήρθε η πραγματικότητα στο πρόσωπο σαν χαστούκι, σκύψαμε το κεφάλι, υπομείναμε και συνεχίζουμε να υπομένουμε. Όλο αυτό μας έκανε συντηρητικούς, φοβικούς και δεκτικούς στον λαϊκισμό, την απαισιοδοξία και την μοιρολατρία.

Δεν είμαστε οι μόνοι, ευτυχώς. Ο πλανήτης ολόκληρος ρέπει σταδιακά προς τους δημαγωγούς, αρνείται να δεχθεί την αλήθεια και επιλέγει τα βολικά ψεύδη που είναι της Κυριακής χαράς και της Δευτέρας λύπης. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την κατάντια μας…

Ας συνεχίσουμε με ένα κλισέ. Δεν είναι όλα μαύρα. Μπορεί η Ελλάδα να προσπαθεί λόγω της ανικανότητας των πολιτικών προσώπων που εκλέγει να μην μπορεί να φανεί αντάξια του ονόματός της, το περιβάλλον όμως -ευρύτερα- γύρω μας είναι καλύτερο από ποτέ.

Η φτώχεια είναι λιγότερη από ποτέ σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι πόλεμοι επίσης, ενώ ο άνθρωπος ακόμα και σε φτωχές χώρες πλην εξαιρέσεων ζει περισσότερο από ποτέ. Περισσότερη από ποτέ είναι και η διάδραση των ανθρώπων μεταξύ τους. Η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες και ανοίγει νέες δουλειές, το ανθρώπινο είδος βλέπει ξανά μετά από δεκαετίες με αισιοδοξία την διαστημική εξερεύνηση ανοίγοντας νέους ορίζοντες πλούτου αλλά και προόδου, ενώ πολιτικά στερεότυπα του παρελθόντος που κρατούσαν τους λαούς σε αντιπαράθεση οπισθοχωρούν δειλά δειλά.

Όλα αυτά δεν διαμορφώνουν τον ειδυλλιακό πλανήτη. Αν ήταν έτσι, ίσως να μας είχαν προσεγγίσει και οι εξωγήινοι, επειδή όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ας κλείσουμε με ένα επίσης κλισέ: «μπορούμε και καλύτερα».

Δεν χρειάζονται ευχές για να φτιάξει η ζωή μας. Σε μια ανθρωπότητα που διάγει τις καλύτερες ημέρες της θα ήταν έγκλημα και ιστορικό λάθος οι Έλληνες να μείνουμε κολλημένοι σε θεωρίες συνωμοσίας και εγωκεντρισμούς που μας πάνε πίσω.

Πώς θα αλλάξει το τοπίο; Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά ας κάνουμε την αρχή με το να ψηφίσουμε…

Η αποχή ήταν αυτή που ανέβαζε και ανεβάζει μειοψηφίες στην εξουσία. Μειοψηφίες του 15% που αποφασίζουν για την ζωή του 85% των Ελλήνων.

Το επιχείρημα «και να πάω δεν αλλάζει κάτι» πέθανε…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η Εκκλησία έχει δίκιο για την αποτέφρωση, οφείλει όμως να δει τα του οίκου της

George Michaelides

Μια φορά στο εξάμηνο

George Michaelides

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

George Michaelides

Η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου

George Michaelides

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την καλύτερη «αβάντα» στην κυβέρνηση

George Michaelides

Οι ψευτοπροοδευτικοί πριμοδοτούν την ακροδεξιά καφρίλα

George Michaelides

Τι γεννά την τρομοκρατία στην Ελλάδα;

George Michaelides

Με μια -αριστερή- μολότοφ στην πλάτη

George Michaelides

Γιατί όχι κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ;

George Michaelides