Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμπάργκο στην ΕΡΤ: Το «αναγκαίο κακό»

Απίστευτο: Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ επικρίνει των πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το αφορολόγητο [βίντεο]

ΚΑΘΕ εμπάργκο, σε κάθε μέσο ενημέρωσης από οποιοδήποτε κόμμα, εξ αντικειμένου τραυματίζει την πολυφωνία και στερεί από τον δημόσιο διάλογο την ολότητα των απόψεων.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οδηγεί σ’ έναν κολοβό δημόσιο διάλογο και τον πολίτη σε μια ημιτελή προσπάθεια ν’ αποκτήσει σφαιρική ενημέρωση και αντίληψη. Με λίγα λόγια το εμπάργκο δεν προάγει ούτε τη δημοκρατία ούτε την ενημέρωση. Κι αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά εμπάργκο σε κανάλια.

ΠΕΡΑ απ’ αυτή τη θέση αρχής, υπάρχει και η πραγματικότητα. Οπως π.χ. ποιος και σε τι κάνει κάποιος εμπάργκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Δ. Τζανακόπουλο, κάνει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ γιατί -όπως είπε- «κάνει συστηματική διαστρέβλωση» και «προπαγάνδα» κατά της κυβέρνησης. Οπότε, όπως συνάγεται, καλώς το κάνει. Κατά τον γραμματέα της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος το εμπάργκο που κάνει τώρα η Ν.Δ. στην ΕΡΤ δείχνει «αμετανόητη εμμονή στο μαύρο του 2013(…) ρεβανσισμό και εκδικητικότητα». Οπότε, όπως επίσης συνάγεται, κακώς το κάνει η Ν.Δ. Το συμπέρασμα επομένως, σύμφωνα με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές:

Υπάρχουν «καλά» και «κακά» εμπάργκο. «Καλά» είναι αυτά που κάνει ο ίδιος σε κανάλια που δεν του αρέσει η «γραμμή» τους. Και «κακά» είναι αυτά που κάνει κάποιο άλλο κόμμα σε κανάλια που προπαγανδίζουν υπέρ της κυβέρνησης. Μάλλον κάτι δεν στέκει. Αλλωστε την πολιτική του εμπάργκο σε ΜΜΕ την έχει εισαγάγει στον δημόσιο βίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με το εμπάργκο που είχε επιβάλει στη ΝΕΡΙΤ το 2014. Ενα εμπάργκο που διήρκεσε και τους πρώτους μήνες του 2015, όταν δηλαδή υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά δεν είχε εγκαθιδρυθεί ακόμα το δικό του καθεστώς.

ΜΕΡΟΣ της πραγματικότητας είναι, επίσης, ότι είναι άλλο πράγμα τα ιδιωτικά κανάλια κι άλλο η δημόσια τηλεόραση. Για όλα υπάρχουν νόμοι, κανόνες και κώδικας δεοντολογίας. Υπάρχει όμως και μια θεμελιώδης διαφορά: Τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουν όλοι οι πολίτες και είναι υποχρεωμένη να σέβεται όλους τους πολίτες, με το να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και αντικειμενική γίνεται. Και σίγουρα να μην είναι «κομματική παράγκα», έτσι όπως την έχουν καταντήσει. Πάντοτε η ΕΡΤ είχε προβλήματα με τους «ομφάλιους λώρους». Ποτέ όμως δεν είχε εκχυδαϊστεί τόσο.

Η ΥΒΡΙΣ που τόλμησε να εκστομίσει ο Σ. Καψώχας για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απ’ αυτά που δεν λέγονται ούτε από γκαουλάιτερ. Κι όμως ελέχθη: Παρομοίασε τον Κ. Μητσοτάκη με τον Μουσολίνι. Ενας καθόλου τυχαίος χαρακτηρισμός, αφού ήθελε συνειδητά να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «Ακροδεξιάς» και «Πινοσέτ». Ο ορισμός δηλαδή της στυγνής προπαγάνδας. Ψέματα και συκοφαντίες στον βωμό της παραπλάνησης και της δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων.

Η ΑΠΡΕΠΕΙΑ είναι ασύλληπτη. Και ακόμα πιο ασύλληπτη είναι η κάλυψή της από τη Διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και από τον πολιτικό προϊστάμενό της Ν. Παππά. Ολοι μαζί, του συναδέλφου συμπεριλαμβανομένου, πήγαν να «καθαρίσουν» μ’ ένα απλό κι ανώδυνο «εξέφρασε προσωπικές απόψεις». Το πόσο «πειστικό» και θεμιτό ήταν αυτό φάνηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν η ΕΣΗΕΑ κάλεσε τον Σ. Καψώχα στο Πειθαρχικό, προκειμένου να ελεγχθεί αν παραβίασε το άρθρο 1 εδάφιο δ’ του Κώδικα Δεοντολογίας. Για τη Διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση, όμως, δεν υπήρχε τίποτα στα λεχθέντα του δημοσιογράφου που να χρειαζόταν έστω να ελεγχθεί.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ πρόβλημα εν προκειμένω είναι η καθεστωτική και προπαγανδιστική νοοτροπία που αποπνέει η ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Και δευτερευόντως ο εκτεθειμένος δημοσιογράφος. Είναι ο ασυγκράτητος κομματισμός του μέσου. Και η προκλητική μεροληψία η οποία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία αισθητικής και πολιτιστικής παρακμής, έχει καταδικάσει -εκτός των άλλων- τη δημόσια τηλεόραση σε πλήρη απαξίωση και πρωτοφανώς χαμηλά νούμερα τηλεθέασης. Η ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, έχει γίνει η «Αυγή» του καθημερινού Τύπου: Ενα κομματικό όργανο, που πουλά ελάχιστα φύλλα.

Η ΧΩΡΑ χρειάζεται μια υγιή, πολυφωνική και έγκυρη ΕΡΤ. Η τρέχουσα κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον το εντελώς λάθος «μαύρο» του 2013, είναι φανερό ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί ν’ αντέξει μια τέτοια ΕΡΤ. Παραπέμποντάς την στις εκκρεμότητες του μέλλοντος…

Αριστερό παρακράτος

Η εικόνα του «φρουρού» της Πρεσβείας του Ιράν στη διάρκεια του ντου του Ρουβίκωνα ήταν τουλάχιστον προσβλητική και για την ΕΛ.ΑΣ. και για τη χώρα. Και πώς αντέδρασαν η φυσική και η πολιτική ηγεσία; Με μια ΕΔΕ και δυο μεταθέσεις. Ο «φρουρός» στις πεζές περιπολίες και ο διοικητής του Α.Τ. Ψυχικού, στο οποίο ανήκε ο αστυνομικός που περίπου καλωσόρισε τον Ρουβίκωνα, στο Μεταγωγών. Μάλιστα.

Για μια ακόμα φορά υποκρισία και «τα σκουπίδια κάτω από το χαλί». Μια «ψιλή» στο «σαμάρι», μήπως και πάθει τίποτα ο «γάιδαρος». Προφανώς φταίει ο «φρουρός», όπως και ο διοικητής του. Αλλά είναι αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι; Πόσοι Ρουβίκωνες συνελήφθησαν μετά το κάζο που έκαναν στην ΕΛ.ΑΣ. και το ελληνικό κράτος; Ισχύει αυτό που κατήγγειλαν επωνύμως συνδικαλιστές αστυνομικοί, ότι η οδηγία που έχουν από την ηγεσία τους, όταν «συναντιούνται» με τον Ρουβίκωνα, είναι ουσιαστικά να… «κάνουν στην άκρη»; Και πώς, αν ισχύουν όλα αυτά, να μην τρέχει ο νους στο στήσιμο αριστερού παρακράτους; Ασφαλώς έχουν ευθύνη ο «φρουρός» και ο διοικητής του. Αλλά όχι τη μεγαλύτερη.

Κάτι ξέρει… ο Τζανακόπουλος

Την ώρα που ο ίδιος ο Π. Καμμένος λέει δημοσίως ότι θα ρίξει την κυβέρνηση πριν φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει με άνεση ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συγκυβέρνηση». Το επαναλαμβάνει ο Ν. Κατσίκης, απαντώντας ουσιαστικά στον «παγωμένο» με τους ΑΝ.ΕΛ. Θ. Παπαχρηστόπουλο, ο οποίος δήλωσε «υπέρ» της συμφωνίας και δεν ιδρώνει κανενός το αφτί. Τι ξέρει λοιπόν ο κ. Τζανακόπουλος που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι; Ξέρει ότι δεν θα πάει σ’ αυτή τη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία με τον Ζάεφ; Ξέρει ότι η συμφωνία δεν περνά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ; Ξέρει ότι, ακόμα κι αν υπάρξει σκηνοθετημένη «ρήξη» με τους ΑΝ.ΕΛ., υπάρχουν ήδη τα «κουκιά»; Κι αν το ξέρει, πώς το ξέρει;

Fake μείωση της ανεργίας

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ είναι αποκαλυπτικά: Τον Αύγουστο του 2018 στις νέες προσλήψεις, οι «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» εκτινάχθηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση καθηλώθηκε στο 44,12%. Τι σημαίνει αυτό το στοιχείο, που αναδεικνύει ο Γ. Βρούτσης; Δυστυχώς κάτι πολύ απλό και συνάμα τραγικό: Οτι η περίφημη αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν είναι πραγματική και ουσιαστική, αλλά είναι fake. Η κυβέρνηση «μειώνει» την ανεργία με μειωμένους μισθούς και αύξηση της μερικής απασχόλησης! Πρόκειται περί «θριάμβου».

Απορίες

1. Γιατί δηλαδή η Νοτοπούλου έπρεπε να ταξιδέψει οικονομική θέση; Δεν είναι φτιαγμένη για business class;

2. Πέντε χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα, πέντε χρόνια στο σπίτι του ο Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει. Δηλαδή η δίκη θα τελειώσει μόνο όταν αλλάξει η κυβέρνηση;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Χειρότερη και από τη σκευωρία, η αμετανόητη στάση…

Tinad

Ο Θάνος στοιχειώνει ακόμα τη «17Ν» και τους υπερασπιστές της

Μιχάλης Μάρδας

Οταν ένα t-shirt λέει όλη την αλήθεια…

Tinad

Η «θεία δίκη» και ο «μαγαζάτορας»

Tinad

Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά;

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

Η εντιμότητα και η ανεντιμότητα

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Ο «μυστικός δείπνος των 7» – σπονδή στο ανήθικο πλεονέκτημα

Μιχάλης Μάρδας