Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα ταξίδια του Μαδούρο

Η αλήθεια είναι ότι έχουν «φορτωθεί» πολλά στον Λένιν, περισσότερα από αυτά που έχει κάνει ή πει, και τα οποία δεν είναι και λίγα. Λέγεται λοιπόν πως η φράση «Οι υποσχέσεις είναι σαν την κρούστα στις πίτες: τις φτιάχνουμε για να τις σπάμε» ανήκει στον Λένιν, αλλά η αλήθεια είναι πως ανήκει στον Τζόναθαν Σουίφτ, έναν Ιρλανδό σατιρικό και δοκιμιογράφο που έζησε τον 18ο αιώνα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο Σουίφτ, λοιπόν, με τις σοφές ατάκες, είχε γράψει διάφορα έργα, με γνωστότερο εξ αυτών «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Αν ζούσε σήμερα ίσως να έγραφε για τα ταξίδια του Μαδούρο. Του ηγέτη που θέλει να είναι σύμβολο του σοσιαλισμού, του ηγέτη που ο λαός του λιμοκτονεί, αλλά εκείνος απολαμβάνει μπριζόλα αξίας 300 δολαρίων σε in εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που αναφέρει το Reuters, δύο στους τρεις κατοίκους της Βενεζουέλας έχασαν 11 κιλά το τελευταίο έτος λόγω ελλιπούς διατροφής, ενώ οκτώ στους 10 εκτιμάται ότι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το κόκκινο κρέας, αυτό που απόλαυσε στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Νάσρετ Τκότσκε, είναι στη Βενεζουέλα είδος πολυτελείας. Πριν πούμε ότι με τέτοιες συγκρίσεις λαϊκίζουμε και ότι στο κάτω κάτω ένας αρχηγός κράτους μπορεί να διατηρεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο ειδικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, να σκεφτούμε ότι τίποτα δεν είναι αρκετά λαϊκίζον μπροστά στον πρωταθλητή του λαϊκισμού, ούτε σε επίσημη αποστολή ήταν. Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε για δύο ώρες, στο ενδιάμεσο του ταξιδιού επιστροφής από την Κίνα όπου είχε πάει προς αναζήτηση νέων δανείων για τη χρεοκοπημένη χώρα του.

Ο Μαδούρο δεν είναι απλά ο αρχηγός ενός φτωχού κράτους που προκαλεί καπνίζοντας πούρο και τρώγοντας γκουρμέ πιάτα. Είναι ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος το «σύμβολο» ενός επαναστατικού σοσιαλισμού που όφειλαν να στηρίζουν οι ευρωπαϊκές «προοδευτικές δυνάμεις», ανάμεσα στις οποίες λογίζεται, υποτίθεται, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη χρεοκοπημένη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα φθάσει στο τέλος του έτους 1.000.000%. Αλλά, όπως λέει και η εθνοσωτήριος κυβέρνησή μας, το Ταμείο συνήθως πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Μπορεί λοιπόν ο πληθωρισμός να παραμείνει στο 80.000% που είναι σήμερα. Χαλάλι η μπριζόλα…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon