Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσοι ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι όπως συνέβη με την περίπτωση Φλώρου;

Πόσοι ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι όπως συνέβη με την περίπτωση Φλώρου;

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε, αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου αποκάλυψε ένα άγνωστο σε όλους σύστημα παραγωγής ιατρικών βεβαιώσεων από κρατικούς αξιωματούχους, που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον διάτρητο.

Ο Φλώρος την «πάτησε» επειδή ήταν γνωστός. Το σκάνδαλο της Energa είχε απασχολήσει επί μήνες τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο ίδιος ενεπλάκη δικαστικώς και σε άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με «συμβόλαια» εκτελεστών και άλλα βαριά ποινικά αδικήματα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Εφημερίδες και ιστοσελίδες κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες από τις δίκες στις οποίες είχε κριθεί ένοχος και κάθε κίνησή του απασχολούσε τον Tύπο.

Ακόμη και η αποφυλάκισή του έγινε γνωστή από εφημερίδα («Καθημερινή») και όχι από κάποια κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και ο Ελεύθερος Τύπος, δημοσίευσαν δηλώσεις των γιατρών που έδωσαν τις βεβαιώσεις αναπηρίας στον Φλώρο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να δεχθούν ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τελικώς να έχουμε τη νέα σύλληψή του το βράδυ της Παρασκευής.
Από την υπόθεση Φλώρου προκύπτουν πτυχές όμως που αγγίζουν το σκληρό πυρήνα του σωφρονιστικού συστήματος.

Πρώτον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει στηθεί μία φάμπρικα παραγωγής ιατρικών πιστοποιητικών που χρησιμοποιείται από ένα κύκλωμα για την αποφυλάκιση κατάδικων με βάση διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Στην περίπτωση Φλώρου έως τώρα έχουμε δύο καταγγελίες από τους ιατρούς που φέρεται ότι βεβαίωσαν ποσοστά αναπηρίας, πως οι υπογραφές τους έχουν πλαστογραφηθεί, ενώ ο τρίτος που συμμετείχε στη σχετική διαδικασία δήλωσε ότι έγραψε τις παθήσεις που διαπίστωσε κατά την εξέταση του «ασθενούς» αρνούμενος οποιαδήποτε παρέμβαση ή παρατυπία. Το ωραίο είναι ότι ο συγκεκριμένος ψυχίατρος, για τον οποίο δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τη γνωμάτευσή του, επί ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε επιτροπές του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση σχετικού θεσμικού πλαισίου!

Δεύτερον, οι βεβαιώσεις αυτές εξετάσθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας που διαπιστώνει ποσοστά αναπηρίας και εισηγείται σχετικώς για το εάν θα αποφυλακισθεί ή όχι ο «ασθενής». Ουδείς από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αντιλήφθηκε κάτι το μεμπτό, με αποτέλεσμα να δεχθούν όλες τις γνωματεύσεις και να εγκρίνουν την απελευθέρωση του Φλώρου.

Τρίτον, η διοικήτρια του «Ευαγγελισμού» ανακάλυψε τις παρατυπίες στα πιστοποιητικά μόνο όταν η αποφυλάκιση του επιχειρηματία έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης και μόνο τότε άρχισε να ψάχνει τους φακέλους. Ομως εάν είναι τόσο εύκολο να πλαστογραφηθεί μία ιατρική γνωμάτευση και να περάσει από επιτροπές και δικαστικά συμβούλια, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσοι ακόμη Φλώροι μπορεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να το δικαιούνται «εις υγείαν των κορόιδων». Και δεν μιλάμε μόνο για καταδικασθέντες για οικονομικά εγκλήματα, αλλά για εμπόρους ναρκωτικών και άλλους επικίνδυνους κακοποιούς.

Τέταρτον, όλα ξεκίνησαν από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Η διαδικασία αποφυλάκισης για ιατρικούς λόγους έγινε πιο ελαστική με το νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ το εξοργιστικό είναι ότι η διασύνδεση των ιατρείων των φυλακών Κορυδαλλού με το ΕΣΥ που πανηγυρίσθηκε από την κυβέρνηση δεν διασφάλισε την εγκυρότητα των γνωματεύσεων, αλλά πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για «βιομηχανίες» πιστοποιητικών.

Στην υπόθεση Φλώρου εμπλέκονται ιατροί, κρατικά νοσοκομεία, διευθύνσεις του ΚΕΠΑ που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, δικαστικά συμβούλια, υπηρεσίες των φυλακών Κορυδαλλού και όμως κανείς από τους παραπάνω φορείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάτι μεμπτό σε γνωματεύσεις και βεβαιώσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αποδεσμευθούν τα χρήματα της Energa για να δοθούν σε 72 δήμους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Εάν δεν ήταν γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης η υπόθεση της Energa, ο καταδικασθείς θα ήταν τώρα στο σπίτι του, όπως πιστεύουμε ότι θα είναι πολλοί ακόμη. Αλήθεια, παραιτήσεις και αποπομπές αξιωματούχων για το σκάνδαλο της αποφυλάκισης δεν θα υπάρξουν; Πολιτικές ευθύνες για το διάτρητο σύστημα βεβαίωσης αναπηρίας δεν θα καταλογισθούν; Γιατί όπως φαίνεται τα «λαμόγια» κυκλοφορούσαν ανενόχλητα σε υπηρεσίες, νοσοκομεία και υπουργεία μοιράζοντας ποσοστά αναπηρίας και βεβαιώσεις ασθενείας σε υγιέστατους αλλά αδίστακτους εγκληματίες.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]