Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σοσιαλισμός με… ανθρώπινο πρόσωπο

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ενεός τη συμπεριφορά της κυβέρνησης εδώ και 5 μέρες, έρχεται βίαια στο νου το σύνθημα που είχε συνεπάρει και είχε «στρατολογήσει» στον Ρήγα χιλιάδες νέους και νέες πριν από λίγες δεκαετίες: Για έναν «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ένα σύνθημα που τότε συμπύκνωνε πολλά. Τη διαφοροποίηση από τον απάνθρωπο «υπαρκτό σοσιαλισμό» και τον ολοκληρωτισμό του σταλινισμού – Την προσήλωση στη Δημοκρατία και την ελευθερία – Το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα – Την απόρριψη της προπαγάνδας τύπου Πράβδα – Το σεβασμό της αξιοπρέπειας του πολίτη.

ΘΛΙΨΗ και οργή και μόνο στη σκέψη τι σήμαινε τελικά για κάποιους αυτή η «ωραία ιδέα». Θλίψη και οργή γι’ αυτούς που στο όνομα αυτής της «ωραίας ιδέας» συμπεριφέρθηκαν, ως κυβέρνηση πια, με τον πιο χυδαίο και απάνθρωπο τρόπο όταν τυλίχθηκαν στις φλόγες, μαζί με ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, η αλήθεια, το φιλότιμο, η τσίπα και η αξιοπρέπειά τους.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ «ανθρώπινο» έχουν το ψέμα, η προσβολή της μνήμης νεκρών, ο εμπαιγμός ανθρώπων που θρηνούν ακόμα αδικοχαμένους δικούς τους; Ποια ανθρωπιά μπορεί να έχουν η ευθυνοφοβία και ο πολιτικός παχυδερμισμός; Ποιο ψήγμα «ανθρώπινου» έχει η έμπρακτη αδιαφορία για τον όλεθρο, όταν το μόνο μέλημά τους ήταν να φορτώσουν την ευθύνη «κάπου αλλού» με ωμή προπαγάνδα, μόνο και μόνο για να σβήσει η «φωτιά στα μπατζάκια» τους;

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 4 μέρες τα είπαν και τα έκαναν όλα, εκτός από τη δουλειά τους. Μίλησαν για «ασύμμετρα φαινόμενα», μίλησαν για «όχι αθώες φωτιές», μίλησαν για «προεκλογικές πυρκαγιές». Μόνο για νεκρούς δεν μίλησαν για 12 ώρες! Απέκρυπταν συνειδητά και για όσο μπορούσαν την τραγωδία. Σαν άλλη στρουθοκάμηλος. Λες και μπορούσε να αντέξει για πολλές ώρες η γκαγκεπίτικη παραποίηση της πραγματικότητας. Έπαιξαν με τις «ζωές των άλλων». Όπως δεν μίλησαν για την προφανή έλλειψη σχεδιασμού και την απίστευτη ανικανότητά τους. Δεν ανέλαβαν την ευθύνη για το παραμικρό. Πέντε μέρες μετά. Κανείς τους δεν έχει καταφέρει να ψελλίσει έστω ένα «πνιγμένο» και χαμηλόφωνο «συγγνώμη».

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Όταν φάνηκε καθαρά η γελοιότητα της «ασύμμετρης ασυναρτησίας» τους, δεν δίστασαν ακόμα και να ρίξουν την ευθύνη στους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμα θρηνούν μανάδες, πατεράδες, γιους και κόρες: Φταίνε οι καταπατητές! Ασφαλώς υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Αλλά ποιοι μιλούν για καταπατητές; Εκείνοι που σαμποτάρισαν οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, κάνοντας πολιτική καριέρα σαν υπερασπιστές των καταπατητών; Ή μήπως εκείνοι που πρόσφατα νομιμοποίησαν αυθαίρετα στ’ όνομα μιας «φιλολαϊκής πολιτικής»; Ίσως δεν έχει νόημα η πολιτική κριτική αυτή την ώρα. Έχει νόημα όμως να καταδειχθεί το αδίστακτο των κυβερνώντων: Στοχοποιούν ακόμα εκείνους στους οποίους μέχρι πριν από 5 μέρες πουλούσαν πολιτική προστασία! Ο ορισμός της μπέσας. Και το τυπικό δείγμα του τι είναι «ανθρωπάκι»…

ΜΕΤΑ στοχοποίησαν δημοσιογράφους και προσπάθησαν να τα ρίξουν στα κανάλια. Ήταν σχεδόν μεσάνυχτα. Ο όλεθρος ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο αριθμός των θυμάτων ακόμα άγνωστος, όπως και ο αριθμός των αγνοουμένων. Κι όμως στο Μ. Μαξίμου βρήκαν και τον καιρό και τη διάθεση να δημιουργήσουν το «νέο εχθρό»: Τον ΣΚΑΪ! Οι «Γκέμπελς της Αριστεράς» είχαν το «καθαρό μυαλό» και το «φρόνημα», μες τα μαύρα μεσάνυχτα, να κηρύξουν εμπάργκο σ’ έναν τηλεοπτικό σταθμό, «δείχνοντας τον εχθρό». Άλλος ένας «ένοχος», ο οποίος μπορεί να μην έκανε κάτι, αλλά… τόλμησε κι «έδειξε» τα δικά τους εγκλήματα δια πράξεων και παραλείψεων…

ΚΙ ΟΤΑΝ ήρθε -πολύ γρήγορα είναι η αλήθεια- η ώρα της βοήθειας και του ταξίματος στους πληγέντες, το Μ. Μαξίμου τι «έδωσε»; Λεφτά και διορισμούς στο Δημόσιο για συγγενείς μέχρι και… Γ’ βαθμού! Τα μόνα δηλαδή που τους γοήτευαν πάντα και τα μόνα που έμαθαν καλά στα 3,5 χρόνια που κυβερνούν.

ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ούτε λόγος. Ο διακηρυγμένος στόχος του δεν ήταν η φτωχοποίηση όλων. Ο αντίθετος ήταν. Ασχέτως αν τα κατάφερε. Ούτε λόγος όμως και για «ανθρώπινο πρόσωπο». Αυτές τις μέρες της εθνικής τραγωδίας έδειξαν πόσο «μικροί άνθρωποι» είναι και πόσο fake είναι ο ανθρωπισμός τους. Τον οποίο δεν τον κατάλαβαν ποτέ σαν κάτι άλλο παρά σαν το «εμπόρευμά» τους….

Πολιτικός παχυδερμισμός

Σε κοινή θέα και σε απευθείας μετάδοση εξέθεσε χθες τον «πολιτικό παχυδερμισμό» του ο υπ. Εθνικής Αμυνας. Το πρωί, πηγαίνοντας στο Μάτι, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να πει κατάμουτρα σ’ έναν πολίτη -ο οποίος του μιλούσε κλαίγοντας και διαμαρτυρόμενος για την εγκατάλειψη που ένιωσε- ότι αυτά που… έζησε δεν είναι αλήθεια! Αλλά και ότι «μόνο ο Πορτοσάλτε κι εσείς τα λέτε αυτά»!

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στο BBC -το οποίο τον χαρακτήρισε «αρχηγό των εθνικιστών ΑΝ.ΕΛ.»- ο Π. Καμμένος δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τα ίδια τα… θύματα και τους κατοίκους της περιοχής! Ούτε κουβέντα για ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου. Ούτε ένας λόγος παρηγοριάς. Πόσω μάλλον ένα συγγνώμη. Αλλωστε η συγγνώμη προϋποθέτει την ύπαρξη συνείδησης.

Την ώρα που προέβαινε σε αυτές τις προκλήσεις ήξερε ότι υπάρχουν 84 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι. Όπως ήξερε και ο κ. Χάρης Νίκου Φάλας (ο Κύπριος κουμπάρος του κ. Καμμένου και μετακλητός στο ΥΕΘΑ) όταν έγραφε στο facebook -αφήνω ως έχουν σύνταξη και ορθογραφία- «Διερωτούντε οι φίλοι από την Κύπρο αν τα 10 εκ. θα πάνε εκεί που πρέπει… τους απαντάω ότι τώρα δεν είναι στην κυβέρνηση τα λαμόγια της Ν.Δ. και του Πασοκ».

Άθλιες συμπεριφορές, άθλιων πολιτικών κερδοσκόπων, με πολύ χοντρό πολιτικό δέρμα…

«Κατάπιαν» άρον άρον την… ντροπολογία 1

Ήταν μόλις η δεύτερη μέρα του «εθνικού πένθους» όταν η κυβέρνηση επιχείρησε -πάλι στα «μουλωχτά»- να περάσει «ντροπολογία» με την οποία μπορούσαν να αυξηθούν οι μισθοί των διοικητών ΔΕΚΟ από 4.631 ευρώ έως τις 7.483,56 ευρώ! Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στις 9.15’ το πρωί, γεγονός που δείχνει ότι για την κυβέρνηση ήταν πιο ζωτικής σημασίας οι αυξήσεις στους κομματικούς εγκάθετους παρά τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν για να έχουν «κίνητρο» και «καλύτερη απόδοση»…

Ευλόγως ξεσηκώθηκε σάλος και υπήρξε καθολική αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπουργός κ. Παπανάτσιου, που συνελήφθη «με τη γίδα στην πλάτη», να την αποσύρει άρον άρον. Με την αστεία δικαιολογία ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη…διατύπωση»…

«Κατάπιαν» άρον άρον την… ντροπολογία 2

…Είναι άγνωστο αν η νέα… διατύπωση θα διατηρεί τις προκλητικές αυξήσεις. Είναι γνωστά όμως τα ονόματα των υπουργών που είχαν υπογράψει την «ντροπολογία»: Ν. Κοτζιάς, Στ. Κοντονής, Ε. Τσακαλώτος, Ο. Γεροβασίλη, Λ. Κονιόρδου, Ε. Αποστόλου, Κ. Παπανάτσιου και Δ. Πετρόπουλος.

Όπως και το ότι ο Ε. Τσακαλώτος τόλμησε να πει ότι οι αυξήσεις ήταν επιθυμία των δανειστών…

Απορίες

1. Τελικά το «ασύμμετρο φαινόμενο», ήταν ένα κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ στην Πεντέλη; …Ασύμμετρα κομμένο άραγε;

2. Αληθεύει ότι ο ανομολόγητος, αλλά εύλογος φόβος της Πολιτικής Προστασίας, είναι πόσα πτώματα μπορεί να κρύβει η θάλασσα;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Χειρότερη και από τη σκευωρία, η αμετανόητη στάση…

Tinad

Ο Θάνος στοιχειώνει ακόμα τη «17Ν» και τους υπερασπιστές της

Μιχάλης Μάρδας

Οταν ένα t-shirt λέει όλη την αλήθεια…

Tinad

Η «θεία δίκη» και ο «μαγαζάτορας»

Tinad

Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά;

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

Η εντιμότητα και η ανεντιμότητα

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Ο «μυστικός δείπνος των 7» – σπονδή στο ανήθικο πλεονέκτημα

Μιχάλης Μάρδας