Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πιο ηθική πολυεθνική του κόσμου

Ο Θεός είχε κέφια και το θαύμα στην Ταϊλάνδη συγκίνησε την υφήλιο

Το αίσιο τέλος της διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους έκανε όλο τον πλανήτη να μιλά για ένα θαύμα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης, που με μια πιο φιλοσοφημένη ματιά το έθεσε διαφορετικά: «Δεν είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για θαύμα, για επιστήμη ή κάτι άλλο. Ομως και οι 13 “Αγριόχοιροι” βγήκαν σώοι». Η λογική λέει πως σαφώς και ήταν η επιστήμη. Oμως επιστήμη χωρίς ψυχή είναι σαν ένα σώμα χωρίς καρδιά. Στην πολυεθνική επιχείρηση της Ταϊλάνδης, περίσσεψαν η ψυχή, το θάρρος, η ανθρώπινη αλληλεγγύη και φυσικά η υψηλή τεχνολογία. Ηταν η παγκοσμιοποίηση στα καλύτερά της.

Εκτός από τους εκπαιδευμένους Ταϊλανδούς κομάντος και τους χιλιάδες εθελοντές που έσπευσαν από όλη τη χώρα, στο πλημμυρισμένο σπήλαιο έφθασαν ειδικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο. Επτά χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Μιανμάρ και το Λάος, έστειλαν εξειδικευμένους δύτες, εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για να βοηθήσουν άμεσα ή έμμεσα στην επιχείρηση διάσωσης. Σε μια εποχή που οι εθνικές ταυτότητες «μάχονται» το διεθνισμό και μια τεράστια, δυσάρεστη συζήτηση και αντιπαλότητα έχει ανοίξει γύρω από το ρόλο της παγκοσμιοποίησης και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, μια τέτοια περιπέτεια έρχεται να δείξει το δρόμο.

Αυτή τη φορά ο Μινώταυρος δεν ήταν το τέρας της λιτότητας, αλλά της φύσης. Και στη θέση του Θησέα που θα έβρισκε την έξοδο από τον υγρό Λαβύρινθο του Ταμ Λουάνγκ δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί. Από τους θρύλους των καταδύσεων Τζον Βόλαντεν και Ρικ Στάντον, που καθοδήγησαν όλη την επιχείρηση, έως τον Ταϊλανδό κομάντο Σαμάν Κουνάν, που έχασε τη ζωή του, μέχρι τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ και όλα τα συνεργεία διάσωσης που δεν έφυγαν ούτε στιγμή από το σημείο.

Από κοντά τους και η παγκόσμια κοινότητα που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τη διάσωση 12 μικρών παιδιών και ενός νεαρού άντρα. Ολα πήγαν καλά, ίσως γιατί σε αυτόν τον υδάτινο, σκοτεινό κόσμο των σπηλαίων, «το περιβάλλον δεν ανέχεται τους ανόητους», όπως έλεγε σε μια σπάνια συνέντευξή του ο Βόλαντεν. Σε αντίθεση με τον έξω κόσμο.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εθελοντικές επιτάξεις

Κώστας Σκαναβής

Αικατερίνη η μεγάλη

Κώστας Σκαναβής

Οταν έπεσε η Ρώμη

Κώστας Σκαναβής

Το κράτος είμαστε εμείς

Κώστας Σκαναβής

Για το καλό μας

Κώστας Σκαναβής

Εκτός συνόρων…

Νίπτοντας τα χείρας μας

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Δημήτρης Κατσάκος

Η υποκρισία της αντιπολίτευσης

Μιχάλης Μάρδας