Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ΔΝΤ, αφού… έφυγε, γιατί θα μείνει για πάντα;

Δραματική πρόβλεψη του ΔΝΤ: Η κρίση του κορωνοϊού θα είναι ανάλογη με τη Μεγάλη Ύφεση του ’30

Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από το 2019 και της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα ανέλυσε ότι, ακόμα κι αν βρισκόταν ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση, δυστυχώς, η δέσμευση για εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν αφήνει κανένα περιθώρια ευελιξίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ενώ υπερτονίζει ότι «η συμφωνία της γραβάτας» για το χρέος δεν το καθιστά βιώσιμο μακροπρόθεσμα, παρά τα πανηγύρια του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΔΝΤ, επίσης, θεωρεί ότι η σφαγή στις συντάξεις και η επιβάρυνση κατά 650 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους μέσω χαμηλότερου αφορολογήτου θα δώσει σήμα στις αγορές πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο παραλογισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει το ΔΝΤ την έννοια των μεταρρυθμίσεων είναι δεδομένος. Ετσι κι αλλιώς, αν νοιαζόταν για πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα είχε πιέσει ώστε να υπάρξει αναδιοργάνωση του Δημοσίου και να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον. Κι όμως, το ΔΝΤ ποτέ δεν «εκβίασε» ούτε για την αξιολόγηση των υπαλλήλων ούτε για να προχωρήσει, π.χ., το μεγαλύτερο επενδυτικό πρότζεκτ της χώρας, το Ελληνικό. «Εκβίαζε» μόνο και μόνο για να εφαρμοστούν μειώσεις εισοδημάτων. Ετσι θα συνεχίσει να κάνει και τώρα. Κι ας λένε στην κυβέρνηση πως θα… διαπραγματευτούν συντάξεις και αφορολόγητο.

Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες κάτι πολύ πιο σοβαρό. Οι υπουργοί δεν ήταν εκείνοι που είτε στη Βουλή είτε στα τηλεοπτικά πάνελ θριαμβολογούσαν γιατί έφυγε το ΔΝΤ; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν επαναλαμβάνει καθημερινά πως στις 20 Αυγούστου βγαίνουμε οριστικά από την εποχή των Μνημονίων και πως η κυβέρνηση θα μπορεί να διαμορφώνει την οικονομική πολιτική; Γιατί να έχει άποψη το ΔΝΤ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ, βέβαια, τουλάχιστον ειλικρινή, δεν μπορεί να δώσει το Μαξίμου. Και είναι πολύ απλός ο λόγος. Το ΔΝΤ ούτε έφυγε ούτε πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα. Θα συνεχίσει να διατηρεί το ρόλο του ελεγκτή – τεχνικού συμβούλου του προγράμματος τουλάχιστον έως το 2023, ίσως έως και το 2060. Και γιατί δεν έφυγε το ΔΝΤ; Γιατί η σκληρή αλήθεια που προσπαθεί να αποκρύψει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι πως ούτε τα Μνημόνια τελειώνουν. Αντιθέτως, πλέον έγιναν… αορίστου χρόνου. Στις 20 Αυγούστου, απλά, ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα του τρίτου Μνημονίου. Η τρόικα θα συνεχίσει να καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική για πολλά ακόμα χρόνια…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon

Κάνουν αντιπολίτευση σαν… τρολ του Διαδικτύου

Kon

Κωλοτούμπες και ιδεοληψίες

Kon

Δεν είναι ένα απλό στοίχημα, κρίνεται το μέλλον

Kon

Δουλειά, η απάντηση σε «θεωρίες» για ανασχηματισμούς και κάλπες

Kon

Η εισαγγελέας, οι νόμοι και… τα λόγια

Kon