Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Αθηναία

Αυτός είναι ο άνθρωπος που δεν θέλει να βλέπει μπροστά της η Μιμή Ντενίση

Τι κοινό έχουν ο Αγγελος Συρίγος και η Μιμή Ντενίση; Τόσο ο καθηγητής του Παντείου όσο και η θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός στοχοποιήθηκαν από γνωστούς αγνώστους επειδή τόλμησαν να αντιδράσουν στην κακοποίηση της πόλης, είτε αυτή γίνεται στον τοίχο κάποιου πανεπιστημίου είτε με την κατάληψη ενός δημόσιου πάρκου.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η Μιμή Ντενίση είναι ένα δημοφιλές πρόσωπο και ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις της λαμβάνουν αμέσως μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας δράση και αντίδραση. Η ίδια είναι φανατική κάτοικος του κέντρου και αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι και τη γειτονιά της, στην καρδιά του Πεδίου του Αρεως. Ταυτόχρονα μάχεται εδώ και χρόνια για την προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, οι πρόσφυγες και οι ναρκομανείς. Δεν μάχεται όμως για τους εμπόρους και όσους τους εκμεταλλεύονται, όπως δεν μάχεται και για τους αυτόκλητους τιμωρούς με τις μολότοφ. Ηταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να στοχοποιηθεί από τους δήθεν αντιεξουσιαστές.

Η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ δεν ξύπνησε χθες και είπε να αγωνιστεί για την ησυχία του σπιτιού της εκεί όπου έζησε αρκετά χρόνια με το δήμαρχο Αθηναίων, τον αξέχαστο Αντώνη Τρίτση. Πίσω από την εκλεπτυσμένη αστική γοητεία της και την καλλιτεχνική πορεία της βρίσκεται ένα κοφτερό μυαλό που έχει μεταφράσει ορισμένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας δημιουργίας και μια προσωπικότητα που συνδιαλέγεται με πολίτες του κόσμου. Μαζί με την καλή της φίλη Βανέσα Ρεντγκρέιβ αποτελούν μέλη μιας ομάδας διεθνών καλλιτεχνών που μάχονται για τα δικαιώματα των προσφύγων και για την προστασία γυναικών και ανηλίκων από το trafficking. Οταν, μάλιστα, η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την προβολή του ντοκιμαντέρ της με θέμα τους πρόσφυγες, κατέλυσε στο πρώην «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να προσέχει τις βόλτες της στην περιοχή…

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συστράτευση της Μιμής Ντενίση με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και με όποιο φορέα ή κίνηση πολιτών εκπέμπει κοινή λογική, γίνεται για το προφανές: Να παρέμβει η Πολιτεία, δηλαδή η Περιφέρεια Αττικής και η Αστυνομία, για να δώσουν και πάλι το Πάρκο πίσω στους πολίτες του. Ομως, στην εποχή που η κυβερνώσα Αριστερά πολιτεύεται με ανοχή στους μπαχαλάκηδες και ταυτόχρονα διεκδικεί το μονοπώλιο στην κοινωνική αλληλεγγύη θεωρώντας πως καλοί ακτιβιστές είναι μόνο οι «δικοί μας» ακτιβιστές, ήταν αναμενόμενο να μιλήσουν κάποιοι για… fake news! Εντύπωση προκαλεί που ο πλέον αρμόδιος φορέας, η Περιφέρεια Αττικής, προσπαθεί να υποτιμήσει το πρόβλημα και τις προσπάθειες των κατοίκων, εκτοξεύοντας ειρωνείες για το «ότι το Πάρκο δεν “πρασινίζει” με μπατανόβουρτσες» αλλά και καταγγέλλοντας αυτόκλητους υπερασπιστές με σαφή πολιτική ατζέντα. Είπαμε, καλός ο ακτιβισμός, αρκεί να έχει την έγκριση της Κουμουνδούρου και των αλληλέγγυων…

Η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ, πάντως, ξεκαθαρίζει για την ώρα πως υποψήφια δήμαρχος δεν θα είναι, αν και πολλοί της το έχουν προτείνει. Ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν έχει τίποτα να προσάψει στο πρόσωπο Ρένα Δούρου, προσάπτει όμως πολλά στην εκλεγμένη περιφερειάρχη. «Δεν έχω κάτι εναντίον της και δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Θα έλεγα τα ίδια αν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία. Αν η περιφέρεια δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί με την Αστυνομία, αν οι Αρχές δημόσιας ασφάλειας αγνοούν την περιφέρεια, τότε θα πρέπει η περιφερειάρχης να καταγγείλει το γεγονός, να ενημερώσει τους πολίτες και να απαιτήσει λύσεις με θαρραλέες δημόσιες παρεμβάσεις. Δεν το κάνει», έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή».

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ημέρες διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία για να εξακριβωθούν τα όσα κατήγγειλε κίνηση πολιτών, τα οποία βέβαια είναι γνωστά εδώ και χρόνια στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: Εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, κλοπές και φυσικά εγκατάλειψη. Οι κάτοικοι είχαν επισυνάψει και αφίσα προερχόμενη από μία από αυτές τις ομάδες που λυμαίνονται το Πάρκο, που περιείχε ένα επιθετικό κείμενο και φωτογραφία που στοχοποιούσε τη Μιμή Ντενίση. Ομως, φαίνεται πως οι αυτόκλητοι «προλετάριοι/ες» που θεωρούν ότι «δικαιωματικά» το Πάρκο τούς ανήκει και το έχουν μετατρέψει, με την ανοχή της Πολιτείας, σε απροσπέλαστη ζώνη, δεν έχουν υπολογίσει το διαολεμένο τσαγανό της Αθηναίας.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon

Ο Ανταμ Σμιθ ολόκληρος και ο Κέινς χορτάτος

Kon

Αποστειρώσεις

Kon