ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Φθηνές» ερωτήσεις, πανάκριβες απαντήσεις

Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που έχει αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τρεισήμισι χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Παρουσιάζει στους πολίτες μια εικονική πραγματικότητα αποκρύπτοντας τόσο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων/διαπραγματεύσεων όσο και τις συνέπειες των «λύσεων» που βρίσκονται στο τραπέζι. Παράλληλα επιχειρεί πάντοτε να πολώσει το πολιτικό σκηνικό και να διχάσει την κοινωνία.

«ΘΑ ψηφίσετε τη συμφωνία για το Σκοπιανό;». Αυτό ήταν το ερώτημα που απηύθυναν ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στα κόμματα της αντιπολίτευσης πέρσι τον Νοέμβριο μόλις ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Τώρα που έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες η κυβέρνηση εξακολουθεί να απευθύνει το ίδιο ερώτημα. Χωρίς ακόμα κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά έχει ειπωθεί στις διαπραγματεύσεις. Χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς τι αποδέχονται και τι όχι οι Σκοπιανοί. Χωρίς βέβαια να είναι ακόμα πιθανή οποιαδήποτε συμφωνία. Μόνο κάτι αλαλαγμοί και θριαμβολογίες του Νίκου Κοτζιά περί «ολοκλήρωσης» και κάτι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα «έτσι θα λύσω το Σκοπιανό».

«ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ με τη Συνταγματική Αναθεώρηση;». Αυτό είναι το ερώτημα του Μαξίμου προς την αντιπολίτευση. Χωρίς, πάλι, κανένας να γνωρίζει τι πραγματικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε φιέστα στο προαύλιο της Βουλής και δημιουργούσε «επιτροπή σοφών» τίποτα ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

«ΘΑ στηρίξετε τη διαπραγμάτευση ή θα είστε με το μέρος των δανειστών;». Αυτό ήταν το προβοκατόρικο ερώτημα της πρώτης φοράς αριστεράς προς την αντιπολίτευση στις αρχές του 2015. Οποιος δεν αποθέωνε τους τσιπροβαρουφακισμούς ήταν προδότης και υπάλληλος του Σόιμπλε. Και βέβαια γνωρίζουμε όλοι την κατάληξη των καταστροφικών χειρισμών και το για πόσα πολλά ακόμα χρόνια θα τους πληρώνουμε.

«ΔΕΝ επιθυμείτε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια;», είναι το τωρινό ερώτημα του Μαξίμου. Εκείνοι που θα τα «έσκιζαν» τώρα πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» των μνημονίων. Και ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μνημονιακές δεσμεύσεις για τουλάχιστον μια ακόμη πενταετία, πάλι επιτίθενται στην αντιπολίτευση.

ΤΟ κοκτέιλ ψεύδους, λαϊκισμού και διχαστικού λόγου έχει μοναδικό σκοπό τη μικροπολιτική εκμετάλλευση εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για τις συνέπειες απέναντι σε κάθε πρόβλημα παρουσιάζει μια «λύση» για την οποία θριαμβολογεί και μόλις καταλαγιάσει η φασαρία όλοι πλέον κατανοούν ότι υπέστη μια ακόμη πανωλεθρία. Ετσι θα βαδίσει και έως την ημέρα των εκλογών. Θα επιχειρήσει να πολώσει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση προσπαθώντας να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τα ποσοστά του που καταρρέουν.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αναζητώντας ισορροπία

Μιχάλης Μάρδας

Οταν θέλει το κράτος… μπορεί

Kon

Εθνικισμός, πατριωτισμός και… φαρισαϊσμός

Kon

Πρόταση μομφής κατά του… εαυτού του!

Tinad

Οι Ναζί στη φυλακή

Kon

Το μήνυμα για τον κορονοϊό

Kon

Δεν υπάρχει… εμβόλιο

Kon

Ραγδαία και ιστορική

Kon

Η στήριξη και η ευθύνη

Kon