Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κερδοσκοπία στα καύσιμα

Έρχονται αυξήσεις- σοκ στα καύσιμα

Η συνεχιζόμενη έκρηξη στις τιμές των καυσίμων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, τόσο στους καταναλωτές που υποχρεούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που ούτως ή άλλως είναι σχεδόν άδεια, όσο και στην αγορά, όπου οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές.

Το παράδοξο στην ελληνική αγορά καυσίμων είναι ότι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και των πετρελαιοειδών γίνεται αμέσως μετά τη διεθνή άνοδο των τιμών πετρελαίου. Με άλλα λόγια, πρατηριούχοι και εταιρείες καυσίμων παρακολουθούν τις διεθνείς τιμές και αντιδρούν σχεδόν ακαριαία ανεβάζοντας και τις εγχώριες τιμές για την πώληση προϊόντων που έχουν ήδη ως αποθέματα, αφού μπορεί να έχουν παραλάβει τις συγκεκριμένες ποσότητες εδώ και μήνες και με χαμηλότερες τιμές, ενώ η αύξηση αφορά παραγγελίες για τους επόμενους μήνες.

Αντιθέτως, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέφτει, η μείωση της τιμής της αμόλυβδης και του πετρελαίου στην Ελλάδα γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, αφού η πτώση της τιμής είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την αύξηση που έχει προηγηθεί κάθε φορά.

Με αυτό τον τρόπο, οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται μονίμως στα ύψη. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι στις ακριβές τιμές τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η υψηλή φορολογία, η οποία ξεπερνά το 70% της τιμής της μονάδας του καυσίμου, με αποτέλεσμα επειδή τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και πώλησης είναι πιο μικρά, να ωθούν σε κερδοσκοπία με την εκμετάλλευση των διεθνών τιμών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κρατικός έλεγχος στο όλο σύστημα εισαγωγής, διανομής και λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα το λαθρεμπόριο που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση, να οργιάζει και το κράτος να χάνει έσοδα.

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων αναμένεται πάντως να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που εξαρτώνται άμεσα από τα καύσιμα, όπως είναι τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, οδηγώντας σε απόγνωση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και παγώνοντας την αγορά που προσπαθεί να αναθερμανθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόστιμα-φωτιά σε όσους δεν μειώσουν τα καύσιμα!

Ανδρέας Ντίνης

«Φωτιά» τα καύσιμα – Η υποχώρηση των διεθνών τιμών δεν… ήρθε Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ για τις τιμές των καυσίμων

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και… σωτηρία του περιβάλλοντος

George Michaelides

Συμφώνησαν κυβέρνηση και ιθαγενείς στο Εκουαδόρ για τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Δημήτρης Κατσάκος

Κρίση πετρελαίου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα, οι έλεγχοι συνεχίζονται

Ανδρέας Ντίνης

Φόβοι για το «ράλι» στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα – Τι μελετά η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης

Μιχάλης Μάρδας

Ακριβά ναυτιλιακά καύσιμα από το 2020 και οικονομικό κόστος για τις εταιρείες

Ανδρέας Ντίνης

Χάος στην Πορτογαλία: Καύσιμα με δελτίο εξαιτίας απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων

Ανδρέας Ντίνης