Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξεταστική διά πάσαν νόσον

Πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αναβολή της δίκης της Siemens, προκαταρκτική εξέταση για ενέργειες του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, προκαταρκτική εξέταση για τις ελλείψεις φαρμάκων μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κατασκευή σηράγγων στην Εγνατία οδό, για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Μελιγαλά, για τις δηλώσεις Πολάκη κατά δικαστικών, συν μια σειρά προκαταρκτικών για χωματερές και απορρίμματα, για επεισόδια στα γήπεδα κ.ο.κ. Ισως τελικά αυτή η χώρα να μην είναι (μόνο) ένα απέραντο φρενοκομείο, αλλά και ένα απέραντο δικαστήριο.

kontaraki-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ακόμα και εκτός των δικαστικών και εισαγγελικών γραφείων, η ανάγκη για έρευνες, από υπηρεσιακές ΕΔΕ μέχρι τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, είναι αστείρευτη. Εντολή για έρευνα για τη μη υποβολή έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος στις αρμόδιες αρχές που αφορούσε τις συνθήκες χρηματοδότησης μέσου μαζικής ενημέρωσης, έρευνα από την Εξεταστική της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ και ακόμα μερικές εκατοντάδες δικογραφίες (προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις) που «τρέχουν» από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σε παράλληλες διαδρομές βέβαια υπάρχουν πάντα και οι τηλεδίκες, από τις οποίες οι αθώοι και οι ένοχοι κηρύσσονται με πιο συνοπτικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια στον αστερισμό των καταγγελιών και των σκανδάλων. Μίζες, διαφθορά, διαπλοκή, στημένοι διαγωνισμοί, κυκλώματα που αλώνιζαν με ξεδιάντροπη θρασύτητα, ένοχοι που ποτέ δεν λογοδότησαν, αθώοι που ποτέ δεν δικαιώθηκαν. Ολα αυτά μπερδεμένα σε ένα σκοτεινό γαϊτανάκι που τόσα χρόνια κανείς δεν ήθελε να βλέπει. Μέχρι που ήρθαν τα Μνημόνια, οι περικοπές, η οικονομική χρεοκοπία, η αγανάκτηση και το μαζί (δεν) τα φάγαμε. Είναι όμως οι Εξεταστικές Επιτροπές και οι δικαστικές έρευνες η απάντηση;

Σε μια ευνομούμενη χώρα, όπου όλα λειτουργούν στο χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει, ναι, ασφαλώς και είναι. Σε μια διαλυμένη Ελλάδα όμως, όπου η Δικαιοσύνη σπαράσσεται από έναν πρωτοφανή εμφύλιο και όπου η πολιτική είναι πιο διαιρεμένη και απαξιωμένη από ποτέ, ο αγώνας για διαφάνεια μετατρέπεται σε παιχνίδι με ποδοσφαιρικούς όρους. Με όλους να ποντάρουν στις καθυστερήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

Τα λόγια τα μεγάλα, τα ωραία, τα λυρικά

Kon

Φώφη Γεννηματά, μια σπουδαία γυναίκα

Kon

Να σπάσουμε το ταμπού των ψυχικών νόσων

Kon

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Πολάκης σε Ντόρα Μπακογιάννη: «Ολόψυχα περαστικά ως γιατρός και συντοπίτης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom