Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός που σπαταλά τα χρόνια μας

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές θα είναι ατελείωτος για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν σας κρύβω ότι αναρωτιόμουν όλη μέρα αν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου κι εγώ και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να βρεθώ σε μια εμφανώς κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρούν η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για τρεις υπουργούς της κυβέρνησης».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σε μία πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας και πολιτικής μικρότητας. Αλήθεια όμως ο πρωθυπουργός, που νοιάζεται για το πώς θα αξιοποιήσει τον πολύτιμο χρόνο του, έχει αντιληφθεί ότι με τις πράξεις του έχει σπαταλήσει τρία χρόνια εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας;

ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία ότι η ανάπτυξη το 2017 ήταν μόλις 1,4% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,7%. Τη διετία 2015-2016 είχαμε γυρίσει στην ύφεση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν βέβαιος ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεκινά από 2, όμως και πάλι έπεσε έξω. Η Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναδείχθηκε τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ρυθμό ανάπτυξης. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 η χώρα μας κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις. Αυτό είναι χάσιμο χρόνων, κ. Τσίπρα.

ΤΟ 2014 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε αποκτήσει βιώσιμη τροχιά, όπως είχε επισημάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του το καλοκαίρι εκείνου του έτους. Υστερα ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη και τα νέα Μνημόνια που φόρτωσαν το Δημόσιο με νέα δάνεια που έδωσαν στο χρέος ανεξέλεγκτη τροχιά. Αυτό είναι χάσιμο χρόνων και όχι χρόνου.

ΤΟ 2014 οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, οι ξένοι επενδυτές είχαν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίων και οι εισροές καταθέσεων ξεπερνούσαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ύστερα ήρθαν οι απειλές για Grexit, τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα, οι προετοιμασίες για σκιώδες σύστημα πληρωμών, τα capital controls (αυτά που θα έφευγαν τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα), οι εκροές καταθέσεων 45 δισ. και το ξεπούλημα των τραπεζών σε funds αντί πινακίου φακής εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και των μικρομετόχων. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος, που ορισμένοι το υπολογίζουν στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ 2014 η Ελλάδα προστάτευε τα θαλάσσια σύνορά της και οι είσοδοι προσφύγων και μεταναστών δεν ήταν παραπάνω από 75.000. Από το 2015 και μετά οι μεταναστευτικές ροές ξεπέρασαν το 1.000.000, ενώ στα hotspots της Ελλάδας στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό είναι χάσιμο ανθρωπιάς και προνοητικότητας.

ΤΟ 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά δεν δεχόταν ούτε καν συζήτηση για τη δημιουργία Υπερταμείου, ο κ. Τσίπρας το 2015 υπέγραψε τα πάντα εκχωρώντας την κρατική περιουσία για 99 έτη. Αυτό είναι χάσιμο εθνικής κυριαρχίας.

ΑΠΟ ΤΟ 2014 και μετά χάνουμε όλους τους στόχους. Υφεση ή αναιμική ανάπτυξη, μισθοί των 350 ευρώ, διάλυση του κοινωνικού κράτους, κομματικοποίηση του κράτους, έξαρση στη φυγή νέων στο εξωτερικό, χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, υποχώρηση της Ελλάδας διεθνώς και αναζωπύρωση εθνικών κινδύνων.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ από το βήμα της Βουλής να αναρωτιέται για το εάν θα χάσει τον πολύτιμο χρόνο του, όμως και οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν εάν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχασαν τρία πολύτιμα χρόνια τους και τελικώς να κρίνουν με την ακόμη πιο πολύτιμη ψήφο τους…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Τη μη τήρηση μέτρων δεν τη θέλει ούτε ο Θεός

Kon

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Η οικονομία θα κρίνει και πάλι τις εξελίξεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon