Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην Ελλάδα δεν θέλουμε Σάντος, βγάζουμε νικητές τους Τσίπρες

«Ευκλείδη, μπες στο Eurogroup και ακολούθησε σκληρή γραμμή, μην τους αφήσεις σε ησυχία μέχρι να υποχωρήσουν».

Γράφει ο Πάνος Αμυράςamyras

Αυτή ήταν περίπου η διαρροή που προερχόταν από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις οδηγίες που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών για το Eurogroup της Δευτέρας. Μάλλον θα είχαν επηρεαστεί από το Euro της Γαλλίας και πίστεψαν ότι ο Τσίπρας είναι ο Σάντος της πολιτικής και ο Τσακαλώτος ο Κριστιάνο Ρονάλντο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι ότι ο συμπαθής Φερνάντο πήρε το πρωτάθλημα της Ευρώπης ενώ εμείς επί Τσίπρα κατρακυλήσαμε στην τελευταία θέση της ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Δηλαδή υποβιβαστήκαμε.

Ο Τσακαλώτος μπήκε δυνατά στο γήπεδο του Eurogroup αλλά έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι. Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε μόνο στο περιθώριο της Συνόδου ενώ ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέματα δημοσιονομικής χαλάρωσης δεν μπορούν να συζητηθούν νωρίτερα από το 2018 και αφού πρώτα θα πρέπει να έχουμε πετύχει πλεόνασμα 3,5%.

Αλλη μια επιτυχία για την Ελλάδα μετά τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων ότι «το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018 και εφόσον χρειαστεί». Αυτές ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα και με χαμηλό σχετικά κόστος.

Σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε τη Δευτέρα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, η ζημιά από τις διαπραγματεύσεις των Τσίπρα-Βαρουφάκη ξεπέρασε τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οικονομία ενώ βρισκόταν σε ανάπτυξη το 2014 γύρισε σε ύφεση, καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων έφυγαν από τις τράπεζες, τα capital controls διέλυσαν το εμπόριο και επιδείνωσαν τους όρους για τους εξαγωγείς.

«Γκολ εσείς, σέντρα εμείς» είναι το σύνθημα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπου εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για ανύπαρκτες επιτυχίες ενώ κάθε εβδομάδα κατατροπώνουν με non papers τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Το εισιτήριο για αυτό το θέαμα είναι ακριβό. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους μέχρι το τέλος του έτους ενώ τα εισοδήματα μειώνονται και η ύφεση ενισχύεται.

Αλλά είπαμε, στην Ελλάδα διώχνουμε τους Σάντος επειδή είναι άχρηστοι και φέρνουμε τους Τσίπρες που είναι επαναστάτες και ξέρουν να κερδίζουν εκλογές σε βάρος της οικονομίας.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο κεντρικός διοικητής υποστήριξε χθες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών αλλά θα υπάρξει μια νέα γενιά στελεχών που θα ενισχύσει το πιστωτικό σύστημα της χώρας. Εκ της θέσης του δικαιολογημένη η άποψη του κ. Στουρνάρα, όμως η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μία ουσιώδη διαφορά σε σύγκριση με την προηγούμενη που είχε ολοκληρωθεί όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο ίδιος. Στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν το 2015 αποκλείστηκαν οι υφιστάμενοι Έλληνες μέτοχοι, όπως επίσης και το Δημόσιο, με αποτέλεσμα τα μερίδιά τους να περιοριστούν σημαντικά. Τα funds εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τον κλειστό χαρακτήρα της διαδικασίας και δεν «πάλεψαν» με την αγορά για να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Για αυτό το λόγο ο κ. Στουρνάρας μοιάζει πολύ αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το μέλλον των τραπεζών και παραβλέπει την αναγκαστική αλλαγή της μετοχικής τους σύνθεσης.

ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

Να λοιπόν που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «σπάσει» και το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί ο εκλογικός νόμος από περισσότερους από 200 βουλευτές. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα. Το «οχυρό» του 3% που είχε χτιστεί για συγκεκριμένους εθνικούς λόγους ετοιμάζεται να το γκρεμίσει η παρέα του Τσίπρα με μοναδικό σκοπό να μπαχαλοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας. Το παιχνίδι είναι πλέον γνωστό και θα το αντιληφθούν πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Τη μη τήρηση μέτρων δεν τη θέλει ούτε ο Θεός

Kon

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Η οικονομία θα κρίνει και πάλι τις εξελίξεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon