Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ίσοι όροι για όλους

Kίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ - Στα χαρτιά ο νόμος για το νέο καθεστώς

Προχθές η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, μειώνει τον φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που είναι το κύριο έσοδο των καναλιών, από το 20% στο 5%. Από τη διάταξη αυτή προκαλείται δαπάνη ύψους 20 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την επίμαχη διάταξη.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αυτή η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς από τα έξοδα που θα έχουν για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας και για την καταβολή ποσοστού 2% υπέρ του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης.

Χθες εξάλλου η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, με ανακοίνωσή της, επεσήμανε ότι, με τη θεσπιζόμενη απόδοση στον ΕΔΟΕΑΠ ποσοστού 2% επί των συνολικών εσόδων των εφημερίδων, «η κυβέρνηση ουσιαστικά ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – “επενδυτών” και τη δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς».

Είναι σαφές ότι στον χώρο των μίντια απαιτούνται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους. Και για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και για τις εφημερίδες. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά σε μια τεράστια φορολογική ελάφρυνση μόνο για τους καναλάρχες, είναι αυτονόητο ότι, πέραν της καταφανούς αδικίας σε βάρος του έντυπου Τύπου, αλλοιώνονται και οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Ελεύθερος Τύπος, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι δεν θέλει, ούτε φυσικά απαιτεί, καμία ευνοϊκή διάταξη, καμία ειδική μεταχείριση του κράτους προς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Ομως, αυτό που απαιτεί είναι η ίση μεταχείριση όλων των παραγόντων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρχουν κάποιοι ευνοημένοι και οι υπόλοιποι να ζημιώνονται. Με απλά λόγια, για να τηρούνται ίσοι κανόνες, όπως επιτάσσουν η συνταγματική αρχή της ισότητας αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός, θα πρέπει η αντίστοιχη ρύθμιση να ισχύει για όλους, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση χαριστικών ρυθμίσεων προς ορισμένους και να μη δημιουργούνται μέσα ενημέρωσης δύο κατηγοριών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Καμία χαλάρωση στα μέτρα για τον ιό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ήθος της Φώφης Γεννηματά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η πανδημία στα Βαλκάνια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συμφωνίες-ορόσημο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αναγκαία η ενίσχυση της ρευστότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα αδιέξοδα του Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσοχή με την ακρίβεια

Η ευαισθησία της Πολιτείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom