Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ… χαράτσωσε τους ψηφοφόρους του!

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότηση

Tις τελευταίες ημέρες σιγά σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να παραδέχεται πως η παράλογη υπερφορολόγηση ήταν δικής του εμπνεύσεως και όχι της τρόικας. Πριν από αρκετό καιρό κάποιο στέλεχος της Κουμουνδούρου είχε πει πως τα νέα μέτρα θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους μενουμευρωπαίους. Ετσι για εκδίκηση. Τότε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν πει κουβέντα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΩΡΑ από τη μια ο Χουλιαράκης και από την άλλη ο Τσακαλώτος ομολογούν πως όλα έγιναν βάσει ενός καλά προμελετημένου σχεδίου το οποίο διαθέτει ξεκάθαρο ιδεοληπτικό υπόβαθρο. Μικρή διαφορά έχει όταν ο αναπληρωτής υπουργός μιλάει για συνειδητή επιλογή και ο υπουργός Οικονομικών λέει πως γνωρίζουν ότι δεν αποτελεί λύση, αλλά… ζορίστηκαν και γι’ αυτό το έπραξαν.

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ομολόγησαν πως έβαλαν στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, όσους δεν κυκλοφορούν με μαύρο χρήμα και όσους δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αποκρύψουν εισοδήματα. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι άτυχοι πολίτες που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι επαγγελματίες δηλώνουν με ειλικρίνεια τα λεφτά που βγάζουν.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ είναι πως πρόκειται για τις κοινωνικές μάζες που στήριξαν με την ψήφο τους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Είναι εκείνοι που είχαν δει να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους και να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για το σπίτι τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και μπορεί να μην πίστεψαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έσκιζε τα μνημόνια, αλλά εξαπατήθηκαν από τις ψευδοϋποσχέσεις πως θα αυξηθούν οι μισθοί, ότι δεν θα ξαναμειωθούν οι συντάξεις και πως θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Τελικά, όμως, πλήρωσαν τον βαρύ λογαριασμό. Και οι μισθοί και οι συντάξεις κουρεύτηκαν και ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε ο ίδιος, ενώ με τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση των εισφορών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προσωπική… χρεοκοπία.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα η αύξηση όλων των έμμεσων φόρων έφερε ανατιμήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, προϊόντα σούπερ μάρκετ, τσιγάρα και νέα τέλη στις τηλεπικοινωνίες. Ουσιαστικά ακρίβυνε κατά πολύ η καθημερινότητα. Αν σε αυτό προστεθεί και η περικοπή σημαντικών επιδομάτων όπως του ΕΚΑΣ και του πετρελαίου θέρμανσης, τότε πολύ απλά βγαίνει το συμπέρασμα ότι εκτός από τη μεσαία τάξη την… πλήρωσαν και οι οικονομικά αδύναμοι. Εκείνοι που ουσιαστικά είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο σκίσιμο των μνημονίων. Και αφού η «αριστερή» κυβέρνηση τους σήκωσε από τις τσέπες και τα ψιλά, τώρα έρχεται και επιχειρεί να δείξει ευαισθησία δίνοντας το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

ΑΥΤΟ που ακόμα δεν έχει εξηγήσει η κυβέρνηση είναι πολύ απλό. Ποιος είναι τελικά ο στόχος; Σε λίγα χρόνια να παίρνουν το ΚΕΑ και οι πολίτες που ανήκουν σήμερα στη μεσαία τάξη; Αυτός είναι ο σοσιαλισμός που ονειρεύονται; Γιατί με την ιδεοληπτική πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να αυξηθούν τα εισοδήματα των αδύναμων, μειώνονται διαρκώς και τα εισοδήματα όσων ακόμα έστω και με δυσκολία αντέχουν.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Σάλος για το «White House» του Καλογρίτσα: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Evanthia Karra

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Χούντα και… γενίτσαροι

Kon