Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μυστικό όπλο…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας, σε συνεργασία προφανώς με τον πρωθυπουργό. Είναι αυτός που συνομιλεί με τους ομόλογους του στο Eurogroup και θα διαπραγματευτεί και τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» -άλλο εύρημα και αυτό!-, που φυσικά και δεν πρόκειται να υπάρξει. Τις καθαρές εξόδους τις καθορίζουν οι αγορές και όχι οι ζουρνάδες και τα νταούλια που ετοιμαζόταν να τους παίξει ο Τσίπρας για να χορεύουν. Οι θεσμοί θα μας επιτηρούν ώσπου να ξεπληρώσουμε το 75% των δανείων. Τουτέστιν «ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι»!

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Πολύ πάει...Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα*

Κι αν φτάσουμε -ομαλά- ως το καλοκαίρι του 2018 και ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, ο Τσακαλώτος θα είναι αυτός που θα υπογράψει τις δεσμεύσεις για τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα επιβληθούν. Και δεν αποκλείεται καθόλου ο Τσακαλώτος να αναγκαστεί να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο. Οι θεσμοί στα βαφτίσια του δεν θα τα χαλάσουν με την κυβέρνηση. Αφήνουν τις ονοματοδοσίες στον Τσίπρα και παίρνουν την υπογραφή του. Η προπαγάνδα Μαξίμου έχει αποδειχθεί επιδέξια. Χρησιμοποιεί κανείς σήμερα τον όρο τρόικα; Εντέλει, για την τήρηση των υποχρεώσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Τσακαλώτος υπεύθυνος θα είναι ο διάδοχός του στην επόμενη κυβέρνηση. Ως εδώ έτσι έχουν τα πράγματα.

Ταυτόχρονα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εναντίον του Τσίπρα. Δηλαδή, όσα εισηγείται, αποφασίζει και υπογράφει ως υπουργός Οικονομικών, αξιολογεί, κριτικάρει και απορρίπτει ως αρχηγός των 53! Ψάχνει να βρει ρωγμές για να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που ο ίδιος αποδέχτηκε, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση. Δεν συμφωνεί με την κατά γράμμα υλοποίηση των Μνημονίων, τα οποία ο ίδιος διαπραγματεύτηκε.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συμφωνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά την επαύριο οι 53 δήλωσαν ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, όπως την παρουσίασε το Μαξίμου. Η διαφωνία τους ήταν κάθετη για τις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, ξεκινώντας από την εφαρμογή των Μνημονίων, περνώντας στην επίσκεψη Τσίπρα στον επικίνδυνο και όχι στον διαβολικά καλό Τραμπ -δεν είπαν kolotoumba αλλά κοντά έπεσαν- ως το προσφυγικό. Ισως είναι η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα η ομάδα των 53 δείχνει έτοιμη να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με τον Τσίπρα.

Είχα διαβάσει ένα άρθρο στον βρετανικό «Guardian» με τίτλο «Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το μυστικό όπλο της Ελλάδας». Σκέφτομαι πόσο δύσκολα ανακαλύπτεις πώς λειτουργούν τα μυστικά όπλα και ασφαλώς… ποτέ δεν ξέρεις εναντίον τίνος στρέφονται…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πολύγλωσση πραγματικότητα

Kon

Η «Sun» λειτούργησε και στο παρελθόν ως φερέφωνο της τουρκικής προπαγάνδας

Ανδρέας Ντίνης

Όνειρο θερινής νυκτός…

Kon

Θα βάλει μετάνοια…

Kon

Μαύρη γάτα, άσπρη γάτα…

Kon

Το σκάνδαλο του… «σκανδάλου»

Kon

Το μετά…

Kon

Πολιτικά εγκλήματα

Kon

Ο αίρων…

Kon