Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δώστε μια θέση στον Γερούν!  

Προφανώς τα ονόματα Σίμπραντ Μπούμα και Βάουτερ Κόλμεες δεν σας λένε τίποτα. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν οι επικρατέστεροι διάδοχοι του αξέχαστου Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας. Ο ευθυτενής -και ιδιαίτερα αγαπητός στους Ελληνες και τους Ιταλούς- διοπτροφόρος πολιτικός θα μας αδειάσει αύριο τη γωνιά ύστερα από μια πενταετία ευδoκίμου θητείας στο τιμόνι του Eurogroup (πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια από το 2012…). Κατά 99% ο Μαρκ Ρούτε θα παρουσιάσει αύριο 10/10 την τρίτη του κατά σειρά κυβέρνηση, ύστερα από έξι (!) μήνες εξαντλητικών μετεκλογικών διαπραγματεύσεων (Ως γνωστόν χώρες σαν την Ολλανδία λειτουργούν και χωρίς κυβέρνηση).

papadatos-teliko-arthrografos-1000-130x140 H αναβίωση του γερμανικού εθνικισμούΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ο Μπούμα είναι ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού CDA και ο Κόλμεες νούμερο 2 του φιλελεύθερου κόμματος D66, που συναπαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το πρώτο σε δύναμη συντηρητικο-φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε (VVD) και το μικρό κόμμα της Χριστιανικής Ενωσης (CU). Μάλλον κανείς από τους δύο δεν πρόκειται να γίνει πρόεδρος του Eurogroup, αφού ο Ντάισεμπλουμ είχε προσωπική σχέση με τον επίσης αναχωρούντα για άλλες πολιτείες Σόιμπλε.

Κι οι πέτρες αντιλαμβάνονται ότι πολιτικοί σαν τον Ντάισελμπλουμ δεν θα γίνονταν ούτε κλητήρες σε άλλες περιόδους της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ελα όμως που ο Ολλανδός καλόμαθε στα υψηλά αξιώματα, που δεν έχουν δα και ιδιαίτερες απαιτήσεις (μόνο να το παίζεις εκ του ασφαλούς νταής σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία). Εγκυροι οικονομικοί συντάκτες της ημεδαπής μας πληροφορούν ότι ο Γερούν έχει λυσσάξει να γίνει μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup (χλωμό μετά την άνοδο των Γερμανών φιλελευθέρων) ή έστω επικεφαλής του «αδελφού» Euro Working Group, ώστε να συνεχίσει τη δουλειά που ξέρει καλά. Οχι ότι θα καλοπεράσουμε με τον -όποιο- αντικαταστάτη του, αλλά σίγουρα δεν θα μας πείραζε να μην ξαναδούμε τη φάτσα του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Tα πιο θλιβερά γενέθλια του ΟΗΕ

Kon

Το Νόμπελ Ασχετοσύνης

Kon

Τουρκία: Ο θάνατος του μουσικού

Kon

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ενα αειθαλές πολιτικό ζώον

Kon

«Ούτε η Ελβετία αντέχει δεύτερο λοκντάουν»

Kon

Ευρώπη: «Παίκτης» ή «γήπεδο» των άλλων;

Kon

Tο ρωσικό εμβόλιο κατακτά τη Λατινική Αμερική

Kon

Από την ισλαμοφοβία στη σινοφοβία

Kon

Υπό «πολιορκία» οι Τούρκοι στη Λιβύη

Μιχάλης Μάρδας