ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέλουμε και πετρέλαια…

Η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό έχει σοκάρει όλη την χώρα καθώς οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλά μπορούμε να γράψουμε και άλλους τόσους να κατηγορήσουμε καθώς είναι κοινώς αποδεκτό πως η Πολιτεία καθυστέρησε εγκληματικά να δράσει.

michaelides-arthrografos-1-130x140 Για την απόλυση των 2.400 εργαζομένων της Eldorado ευθύνεται μόνο ο ΤσίπραςΓράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Τα συνεργεία προσπαθούν να μαζέψουν την πετρελαιοκηλίδα, ωστόσο σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις των ειδικών πως για να καθαρίσει πλήρως ο Σαρωνικός ίσως χρειαστούν έως και δέκα χρόνια! Την ίδια ώρα οι μέχρι τώρα προσπάθειες χρηματοδοτούνται από τους πόρους των όμορων δήμων. Πού είναι το Κράτος;

Το Κράτος προσωποποιείται στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έκανε αυτοψία στα ρυπασμένα νερά μετά από πέντε ολόκληρες ημέρες. Μόλις κατάλαβε το μέγεθος της καταστροφής έκανε λόγο για παραίτηση, ωστόσο στην συνέχεια τα «μάζεψε» μιλώντας για λογοπαίγνιο. «Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι’ αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του», είπε.

Ναι, ο αρμόδιος υπουργός λογοπαίγνια για την καρέκλα του την ώρα που η χώρα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών βλέπουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν να καταστρέφεται ενώ η υγεία και η καθημερινότητά τους τίθεται πλέον υπό κίνδυνο. Κανείς δεν μπορεί να ψαρέψει στα νερά αυτά, κανείς δεν μπορεί να κάνει βόλτα με το σκάφος του στα νερά αυτά, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ρυπανθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Καθώς είμαι φύσιν αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω πως ο κρατικός μηχανισμός, έστω και με καθυστέρηση, θα καταφέρει να αντεπεξέλθει και να καθαρίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται την περιοχή. Από την άλλη πρέπει μία φορά ως έθνος να μάθουμε από τα λάθη μας.

Την ώρα που έχουμε αναφορές από παρόμοιες οικολογικές καταστροφές σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον όταν ονειρευόμαστε γεωτρύπανα στο Αιγαίο που θα μας κάνουν πλούσιους.

Η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό πρέπει να μας γίνει μάθημα προτού καταστρέψουμε ό,τι πολυτιμότερο μας έχει δώσει η μοίρα ως έθνος, την Ελλάδα μας.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Νεκρός βρέθηκε ακόμη ένας κληρονόμος του μεγιστάνα του πετρελαίου, J.Paul Getty

Μαρίνα Μπενέκου

Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 100% για αλλαγή του πετρελαίου με φυσικό αέριο – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Καταληψίες μεταμφιεσμένοι «μαθητές»

Kon

«Βυθίστε το Oruc Reis αν περάσει τα 12 μίλια»

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός εντοπίστηκε δύτης

Tinad

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» της τιμής του αμερικανικού αργού στην αγορά της Ασίας

Tinad

Πετρέλαιο: Η τιμή του μπρεντ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το 1999

Ανδρέας Ντίνης

Η κατάρρευση στο πετρέλαιο έφερε μικρή πτώση τιμών στην Ελλάδα: Κάτω από 1,30 ευρώ η αμόλυβδη

Ανδρέας Ντίνης

Επέστρεψε σε θετικό έδαφος η τιμή του αμερικανικού αργού – Στο 1,5 δολ. το βαρέλι

Tinad