ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η στροφή της Ν.Δ. για την Ελλάδα της επόμενης μέρας

Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται δημοσίως ότι οι πολίτες τον λένε ψεύτη δεν έχει μεγάλη σημασία για τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να χτίσει πολιτική πάνω σε αυτό. Η χαμηλή αξιοπιστία του κ. Τσίπρα είναι δεδομένη και η δημοφιλία του δεν πρόκειται να ανακάμψει όταν για όλα τα μεγάλα θέματα ο πρωθυπουργός έχει απευθυνθεί με ανειλικρίνεια στους πολίτες.

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Κόβει κορδέλες εκεί που διαδήλωνεΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Και στην προσεχή ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να πει το νέο ψέμα της χρονιάς, υποσχόμενος ότι τον Αύγουστο του 2018 θα τελειώσει το Mνημόνιο. Πράγματι τότε είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον βέβαια κλείσουν εγκαίρως οι επόμενες αξιολογήσεις. Ομως, το Μνημόνιο θα τελειώσει μόνο για τους δανειστές, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον καμία άλλη υποχρέωση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η χώρα μας θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της είτε με μόνιμη και σταθερή προσφυγή στις αγορές είτε με χρήση κεφαλαίων που δεν έχουν διατεθεί, η οποία μπορεί να γίνει μόνο με τη «συνοδεία» πρόσθετων μέτρων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μνημόνιο δεν θα φύγει για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά τις υπογραφές του πρωθυπουργού.

Η λιτότητα θα ενταθεί την περίοδο 2019-2022 και θα πλήξει τους πάντες. Η μείωση των συντάξεων κατά 18% από 1ης Ιανουαρίου 2019 είναι δεδομένη και εντείνονται οι πιέσεις από το ΔΝΤ να εφαρμοσθεί από την ίδια ημερομηνία (και όχι από το 2020) η περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που θα εξοντώσει τους χαμηλόμισθους.

Επομένως, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία είναι πώς θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ορθώς μιλάει για την Ελλάδα του αύριο και στρέφει το ενδιαφέρον του στο πώς θα δημιουργήσει το κλίμα για επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της φετινής ΔΕΘ: Να παρουσιασθούν πολιτικές που θα μειώνουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα θα δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο από την περικοπή της κρατικής σπατάλης.

Οσο πλησιάζουμε προς τα μέσα του 2018, όπου θα κορυφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις και πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών, το μήνυμα της Ν.Δ. προς την κοινωνία πρέπει να είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη. Οτι είναι εφικτή η μείωση των βαρών για τη μέση οικογένεια αλλά και ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, την Υγεία και την Παιδεία.

Τώρα που το Μαξίμου έγινε ο καλύτερος πελάτης των δανειστών υπογράφοντας τα πάντα, η Ν.Δ. μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλάζοντας το μίγμα της πολιτικής και οδηγώντας τη χώρα στην πραγματική και όχι στην κατά φαντασίαν έξοδο από την κρίση.

Υπερωρίες στο δημόσιο

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να εντάξει διάταξη στο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες θα υποχρεούνται να αναγγέλλουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους ακόμη και με SMS. Η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει από το δημόσιο τομέα και ιδίως από τους μετακλητούς του Μαξίμου και των υπουργών, οι οποίοι αμείβονται με υπερωρίες και πρόσθετες ώρες εργασίας χωρίς κανένας να γνωρίζει εάν είναι εικονικές ή πραγματικές. Θα είχε ενδιαφέρον να αναγγέλλει, π.χ., ο κ. Τζανακόπουλος τις υπερωρίες του Νίκου Καρανίκα. Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να τηρούνται και από το δημόσιο τομέα…

Αυξάνουν τον ΦΠΑ στα νησιά και ψάχνουν φοροπαράδεισο…

Η πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την επιλογή ενός νησιού ως «φορολογικού παραδείσου», προκειμένου οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να κάνουν τις αγορές με ατέλεια, προσκρούει στις υπογραφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθεί στο 23%, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα. Η αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει ακόμη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από τα μεταναστευτικά κύματα και είχαν εξαιρεθεί προσωρινώς. Επομένως καλές οι ιδέες για νησιά με φορολογική ατέλεια αλλά προσκρούουν στην πραγματικότητα.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η αλλαγή κλίματος και ο εφησυχασμός

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι το τετράωρο

Kon

H θεωρία του ελατηρίου στην οικονομία

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Μιχάλης Μάρδας

Όταν παίρνεις την κάτω βόλτα θα φτάσεις και στο «ξεστοκάρισμα»

Tinad

Η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα

Kon

Η σίγουρη επένδυση στη μεσαία τάξη

Kon

Η Ελλάδα στο σημείο καμπής

Kon