ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στη θεωρία… επαναστάτες, στην πράξη… πορτοφολάδες

 

Ο πορτοφολάς συνήθως εκμεταλλεύεται τον συνωστισμό και την αναμπουμπούλα για να μπορέσει να κάνει τη «δουλειά» του χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι τα θύματά του. Την ίδια τακτική επιχειρεί να εφαρμόσει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από τη μια προσπαθεί να θυμίσει στην κοινωνία την αριστερή καταγωγή της, δημιουργώντας κλίμα πόλωσης για τον Στάλιν και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ξεθάψει τα τσεκούρια του «πολέμου» που οι ίδιοι έθαψαν βαθιά με την υπογραφή του μνημονίου το 2015.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Ο Στάλιν, οι μνημονιακοί… κομμουνιστές  και ο ακροδεξιός συγκυβερνήτηςΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΠΟ την άλλη η κυβέρνηση την ίδια στιγμή σηκώνει τα τελευταία ψιλά από τις τσέπες των φορολογουμένων. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την εφορία πέφτουν βροχή. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες έχει οφειλές προς το Δημόσιο. Ενα στα τρία νοικοκυριά δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φετινού εκκαθαριστικού, ενώ σε λίγες ημέρες θα αναρτηθούν και τα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ.

ΣΤΑ χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση το «δεν πληρώνω» ήταν ιδεολογικό κίνημα, τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση η πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι πολίτες πλέον «δεν έχουν και δεν πληρώνουν». Η νομοθέτηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων αχρηστεύθηκε από τα πρόσθετα μέτρα υπερφορολόγησης που ψήφισε στη συνέχεια η κυβέρνηση, ενώ στη μνήμη όλων των Ελλήνων θα μείνουν για πάντα χαραγμένες οι ψευδοϋποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ όμως δεν κωλώνει. Μιλάει για προστασία των οικονομικά αδύναμων και εκτελεί σχεδόν χίλιες κατασχέσεις καταθέσεων την ημέρα. Η εφορία συνήθως βρίσκει μικροποσά στους λογαριασμούς, αλλά τους αδειάζει μέχρι τελευταίας δεκάρας. Και μετά βγαίνουν ο πρωθυπουργός και ο μαρξιστής Ευκλείδης και πανηγυρίζουν για τα έσοδα. Ο βαρύμαγκας Πολάκης μπορεί να είναι πολυγραφότατος στο twitter για τα σχέδια αποσταθεροποίησης μέσω εμπρησμών και τα μετάλλια της Βενεζουέλας στον στίβο, αλλά για τις κατασχέσεις λογαριασμών δεν τολμάει να τουιτάρει ούτε λέξη. Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα χυδαιολογούσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και τι θα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας αν το τσουνάμι κατασχέσεων γινόταν την εποχή που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

ΚΑΜΙΑ ντροπή δεν νιώθουν. Αντιθέτως, πολιτικολογούν με εξυπνακίστικες ειρωνείες και αλαζονεία. Σηκώνουν την παντιέρα ρόσα της επανάστασης, αλλά στην πραγματικότητα ενεργούν σαν κοινοί «πορτοφολάδες» των μνημονίων.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η απομόνωση ψεκασμένων θεωριών

Kon

Η πορεία προς το αύριο και οι πορείες τού χθες

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανδημία

Kon

Με «παρακάλια» δεν γίνεται δουλειά…

Kon

Αυτοεγκλωβισμός Τσίπρα στην «αντί» πολιτική

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα γκάλοπ και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η δεκαετία του ’80 να μπει… στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Kon

«Γνωστοί άγνωστοι» αρνητές

Kon