Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με το τρίτο μνημόνιο έκλαιγαν, με το τέταρτο πανηγυρίζουν

Θυμάστε το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 όταν ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο; Οι μισοί βουλευτές έκλαιγαν, άλλοι είχαν παραιτηθεί, καμιά 30 είχαν καταψηφίσει και ένας αισθανόταν όπως όταν ήταν στην τρίτη δημοτικού και είχε κατουρηθεί στην τάξη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και όπως δήλωσε πρόσφατα στο Action ο διευθυντής του Γραφείου της Ε.Ε. στην Αθήνα κ. Π. Καρβούνης είχε λάβει μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι ετοιμαζόταν Σύνοδος Κορυφής με θέμα την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, των «μενουμευρωπαίων» όπως περιπαικτικά έλεγαν οι Συριζαίοι, και πράγματι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν τα μέτρα χωρίς να ζητήσουν κανένα αντάλλαγμα. Αποδείχθηκε λάθος, όχι γιατί στήριξαν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά γιατί δεν ζήτησαν πολιτικές εγγυήσεις από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ενώ τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα πήγαινε σε εκλογές τις προκήρυξε μόλις ψηφίσθηκε ο μνημονιακός νόμος.

Το σημαντικό όμως ήταν το κλίμα της περιόδου εκείνης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ψήφιση ήταν κάτι σαν συνθηκολόγηση και το τρίτο μνημόνιο εμφανιζόταν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ως «το βαρύ τίμημα που καλείται να πληρώσει η Αριστερά επειδή σήκωσε το ανάστημά της στους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών και του Βερολίνου».

Αυτές τις ημέρες στη συζήτηση της Βουλής οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όχι μόνο υπερασπίσθηκαν το τέταρτο μνημόνιο που σφαγιάζει μισθούς και συντάξεις αλλά το πανηγύριζαν κιόλας σαν μία κατάκτηση της αριστεράς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς έδωσε και ιδεολογικό μανδύα στα μέτρα τονίζοντας ότι έχουν ταξικό πρόσημο. Προφανώς οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η φορολόγηση των μισθωτών των 500 και 600 ευρώ εντάσσονται στον ταξικό πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής, όπως επίσης και ο καιροσκοπισμός τους. Επί μήνες ακούγαμε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς, τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα μέτρα και να ψηφίσουν μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων και χθες στη Βουλή να τα υπερψηφίσουν και με τα δύο χέρια.
Η αμετροέπεια συναγωνίζεται το θράσος τους. Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι πολίτες που μπαίνουν σε νέο γύρο λιτότητας καταλαβαίνουν πια την κοροϊδία και τους περιμένουν στην εκλογική γωνία.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Δεν χαρίσθηκε σε κανέναν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ομως εντύπωση προκάλεσε η πρόβλεψή του προς την κυβέρνηση ότι «δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν» από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την επιδείνωση της οικονομίας. Το σίγουρο είναι ότι οι «μαγκούρες των συνταξιούχων» θα ενωθούν με τις γραβάτες των επιστημόνων λόγω των νέων μέτρων λιτότητας και των αυξήσεων των εισφορών. Η κυβέρνηση Τσίπρα κέρδισε πολιτικό χρόνο λίγων μηνών όμως έβαλε αντιμέτωπη την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και τα «περήφανα γηρατειά». Για αυτό η προφητεία του Κουτσούμπα έχει βάση…

ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται ότι το σύστημα εισροών εκροών στα καύσιμα θα εφαρμοσθεί πλήρως από το 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα δρουν ανενόχλητα για άλλα δύο χρόνια αφού το σύστημα εισροών μπορεί να παρακολουθεί πλήρως τη διακίνηση από το διυλιστήριο έως τις αντλίες των πρατηρίων. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα εισέπραττε πάνω από 1 δισ. από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, όμως στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτε παρά μόνο να παρατείνει επ’ αόριστον την έναρξη εφαρμογής ενός πλαισίου ελέγχου.

 

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τη μη τήρηση μέτρων δεν τη θέλει ούτε ο Θεός

Kon

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Η οικονομία θα κρίνει και πάλι τις εξελίξεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μία ακόμη πρωτοβουλία για να σηκώσουν μανίκια οι ανεμβολίαστοι

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Κορονοϊός: Αυξήθηκε το όριο χωρητικότητας στα γήπεδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon