ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πραγματικό real estate του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

«ΟΙ ευαισθησίες σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα», απάντησε ο Π. Πολάκης στους Ν. Φίλη, Στ. Κούλογλου και Ν. Μπίστη, οι οποίοι είχαν επικρίνει τις δηλώσεις του ότι η Ν.Δ. είναι «παράταξη δωσίλογων και μαυραγοριτών», αλλά και ότι «ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης ήταν στη δική μας παράταξη». Είναι άγνωστο αν θίχτηκε και ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αφενός είναι μακριά από την αισθητική του «μαχαλόμαγκα από τα Σφακιά», αφετέρου είναι, ως γνωστόν, κάτοχος πολλών ακινήτων, τα οποία ασφαλώς είναι κάτι παραπάνω από «ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΩΣΤΟΣΟ η απαξιωτική και «βλάμικη» αντιμετώπιση του Π. Πολάκη προς όσους τόλμησαν να τον επικρίνουν για τα όσα αυθάδη, ανιστόρητα και ευθέως απειλητικά είπε, άνοιξε ένα νέο κύκλο εσωτερική συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον οποίο παίρνουν μέρος, στα σοβαρά (!) βουλευτές, στελέχη του κόμματος, αλλά και αρθρογράφοι, οι οποίοι, ευρισκόμενοι «σε απευθείας επικοινωνία» με τον Α. Τσίπρα, φέρονται να απηχούν τις απόψεις του και να διερμηνεύουν τις κεντροαριστερές προθέσεις του. Το φαιδρό του πράγματος είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται στα σοβαρά. Οι επικριτές του Π. Πολάκη, προεξαρχόντων των αρθρογράφων που «απηχούν», επικαλούνται από ζητήματα ήθους και αισθητικής, μέχρι βαθυστόχαστες αναλύσεις για τις τεχνικές της εξουσίας στη σύγχρονη εποχή και την κατάκτηση του κεντρώου χώρου. Εστω κι αν αυτές οι σύγχρονες τεχνικές της εξουσίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα απομεινάρια του λαϊκισμού του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» της δεκαετίας του 1980 με ολίγο εμπλουτισμό από τον επιδερμικό εκσυγχρονισμό αλά Γ. Παπανδρέου.

ΟΙ ΠΙΟ τολμηροί απ’ αυτούς μάλιστα προτείνουν δημοσίως στον κατά τ’ άλλα συνομιλητή τους Α. Τσίπρα να πάρει κεφάλια -μεταξύ αυτών τα κεφάλια των Πολάκη, Δούρου, Σκουρλέτη, Παπαδημούλη, Βούτση, Παππά…- ώστε να μην πάει στις εκλογές «σαν πρόβατο επί σφαγή». Κι όλα αυτά, επιμένω, συζητιούνται στα σοβαρά. Η διαφοροποίηση π.χ. του Ν. Φίλη ή του Ν. Μπίστη από τις πολιτικές αρλούμπες του Π. Πολάκη περί του Κολοκοτρώνη, που… ήταν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το… ήξερε, ή περί της «παράταξης των μαυραγοριτών», είναι θέμα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής κουλτούρας. Οσο κι αν διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του Φίλη ή του Μπίστη -οι οποίοι δεν συμφωνούν και μεταξύ τους- δεν μπορεί να μη βλέπει το ηθικό και αισθητικό χάος που τους χωρίζει από τον «αψύ» πολιτικό αγροίκο. Υπ’ αυτήν την έννοια, η διαφοροποίησή τους έχει μια σημασία.

Η διαφοροποίηση των άλλων είναι για τα πανηγύρια. Οι οποίοι, είτε δηλώνουν «προεδρικοί» είτε απευθείας συνομιλητές του Α. Τσίπρα, αερολογούν. Και μάλιστα τη στιγμή που μιλούν εκκωφαντικά οι πράξεις και οι επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μην πάμε πολύ παλιά για να αναζητήσουμε πόσες φορές ο Α. Τσίπρας επέλεξε να καλύψει απολύτως -και ποτέ να… αδειάσει- τον Π. Πολάκη. Ας μείνουμε πάνω στη… στροφή στην Κεντροαριστερά. Πριν από τρεις ημέρες, στη συζήτηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Ν. Παππά, ο Α. Τσίπρας επέλεξε να δώσει πρώτο ρόλο στον Π. Πολάκη, με αποστολή να προσπαθήσει να την κάνει μπάχαλο. Και ο ίδιος επέλεξε να μην ανταποκριθεί στη δημόσια πρόσκληση-πρόκληση της Ν.Δ. να πάρει θέση για τα όσα εμφυλιοπολεμικά και τοξικά είπε ο Π. Πολάκης. Ο ίδιος επέλεξε να μην τον αποδοκιμάσει. Συνειδητά και εν ψυχρώ.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ εννοούν άραγε όσοι συνεχίζουν να συζητούν -στα σοβαρά- για το πόσο «απόβλητος» είναι ή θα πρέπει να είναι ο Π. Πολάκης; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο Π. Πολάκης από κάπου ψηλά έχει την έγκριση και την παρότρυνση να είναι αυτό που είναι; Δεν καταλαβαίνουν ότι αν ο Α. Τσίπρας αισθανόταν τον «αψύ» σαν πρόβλημα θα τον είχε κάνει στην άκρη ή θα τον είχε αποδοκιμάσει δημοσίως; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο Π. Πολάκης δεν μιλάει μόνο από μόνος του; Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν ο «μαχαλόμαγκας», που είναι και χθεσινός στον ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον «παλιό» Ν. Φίλη ότι οι ευαισθησίες του αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα, μιλά εξ ονόματος του βασικού μετόχου του real estate του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν; Προβλήματα είναι και τα δύο, αλλά άλλης τάξης το καθένα…

ΜΑΡΦΙΝ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

Και μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι ανοίγει ξανά ο φάκελος της Μαρφίν κάποιοι αντέδρασαν σαν να τους διαπέρασε ξαφνικά ηλεκτρικό ρεύμα. Οι περισσότεροι συγκρατήθηκαν, προς το παρόν. Ξέφυγαν μόνο κάποια στελέχη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του χώρου των μπαχαλάκηδων. Ωστόσο τα ρίγη των αρκετά περισσότερων έγιναν αισθητά. Εντεκα χρόνια μετά, το έγκλημα της Μαρφίν παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Κι αυτό είναι ένα έγκλημα πάνω στο έγκλημα. Το ελληνικό κράτος, σε αυτά τα 11 χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει και να τιμωρήσει τους ενόχους για τα θύματα της Μαρφίν. Ενδεχομένως σε ένα μέρος αυτών των 11 χρόνων μπορεί να μην ήθελε κιόλας. Τώρα δείχνει και να θέλει και να μπορεί. Θέλησε να ψάξει ξανά την υπόθεση. Κι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι βρέθηκαν στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών, αποδεικνύεται ότι μπόρεσε κιόλας. Ο φάκελος έχει περάσει ήδη στα χέρια της τακτικής Δικαιοσύνης, η οποία και θα κρίνει αν θα σχηματιστεί νέα δικογραφία, η οποία, αναλόγως με το περιεχόμενό της, θα οδηγηθεί ή όχι και πάλι στο ακροατήριο. Το πρώτο βήμα ώστε η Μαρφίν να πάψει να είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία έγινε. Αναμένονται και τα επόμενα. Μέχρι τότε φαντάζομαι θα έχουν αποσαφηνιστεί και τα αλαμπουρνέζικα που ψελλίζουν κάποιοι, κάνοντας έναν εξωθεσμικό αχταρμά με ολίγη από Προανακριτική, ολίγη από Μάτι και μπόλικη από «αντιπερισπασμό». Η Μαρφίν είναι ένα ποινικό αδίκημα. Είναι ένα ατιμώρητο έγκλημα. Δεν υπόκειται σε πολιτικούς συμψηφισμούς, ούτε «διευθετείται αλλιώς». Αυτά συμβαίνουν μόνο σε καθεστώτα. Και μόνο από όσους έχουν λόγους να μη λάμψει η αλήθεια και να μην αποδοθεί δικαιοσύνη…

Προβληματισμός μετά τις καταγγελίες του Απ. Δοξιάδη

Εντονος προβληματισμός επικρατεί μετά τις μακροσκελείς και τεκμηριωμένες καταγγελίες του Απ. Δοξιάδη στο «Protagon» για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που το 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Ο προβληματισμός αφορά τις συνέπειες της σχέσης που είχε ο Β. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, με τη Φεϊζά Μπαρουτσού, τότε στέλεχος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Αφορά επίσης το κύκλωμα παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων αντικαθεστωτικών στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για τη μη -υπεσχημένη-επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών στον Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Απ. Δοξιάδη, οι παράνομες επαναπροωθήσεις γίνονταν σε συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των όποιων πολιτικών ευθυνών υφίστανται, απασχολεί η συμπεριφορά της αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχ. Τσιριγώτη. Η οποία τότε ήταν γενική επιθεωρήτρια Αλλοδαπών και Φύλαξης και σήμερα είναι σύμβουλος του Α. Τσίπρα.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ

Θέμα λίγων ημερών είναι η έναρξη λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής, που ψηφίστηκε την Τρίτη με ευρεία τρικομματική πλειοψηφία (187 «ναι»), για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ν. Παππά. Απομένει η οριστικοποίηση της σύνθεσής της, με τον ορισμό από τα κόμματα των μελών της. Πρόεδρός της θα είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Κελέτσης. Επικεφαλής τής ομάδας της Ν.Δ. θα είναι ο Θ. Πλεύρης και μέλη της οι «παλιοί» Δ. Μαρκόπουλος και Αγγ. Τσιγκρής (συμμετείχαν και στην Προανακριτική για τη Novartis) και οι «νέοι» Κατ. Παπακώστα, Λ. Τσαβδαρίδης, Αν. Μπαρτζώκας, Σαβ. Χιωνίδης και Αννα-Μάνη Παπαδημητρίου. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως και η συμμετοχή των Δ. Τζανακόπουλου, Π. Πολάκη και Δώρας Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως βέβαιο είναι ότι ο πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί θα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

O Τσίπρας έστειλε το μήνυμα: Ή με τον Πολάκη ή… διαγραφή

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 9% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Η ΝΔ απαντά στα fake news του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να ανάψει το φιτίλι – Προαναγγέλλει εντάσεις και στηρίζει κινητοποιήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Η λογική της τετραετίας

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Τσίπρας κάλυψε Πολάκη και η κόντρα για τη Ζαννέτ

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση GPO: Μητσοτάκης-Γεννηματά οι «κερδισμένοι» – Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης της κεντροαριστεράς

Ανδρέας Ντίνης

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την πλατφόρμα με τα self tests

Ανδρέας Ντίνης

Πρόσκληση Μενδώνη σε Τσίπρα για ξενάγηση στην Ακρόπολη

Ανδρέας Ντίνης