ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν είναι το «μέτωπο της Αριστεράς», αλλά το «μέτωπο της λογικής»

Newsroom eleftherostypos.gr

ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ τα σύννεφα καπνού που δημιούργησαν τα καπνογόνα, αλλά και η καταστροφολογική ρητορική των τριών κομμάτων της Αριστεράς, περί «χούντας». Η εικόνα είναι πια καθαρή. Η Δημοκρατία λειτουργεί, η Βουλή λειτουργεί, οι φυλακές και τα ξερονήσια δεν έχουν γεμίσει με εξορισθέντες και εκτοπισθέντες. Τα νεκροτομεία δεν φράκαραν από θύματα της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας. Αντιθέτως, φρακάρει το ΕΣΥ από τα κρούσματα της καλπάζουσας πανδημίας. Αποδεικνύεται ότι όλη αυτή κερδοσκοπική φασαρία που έκαναν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 εν όψει του Πολυτεχνείου δεν βρήκε ανταπόκριση. Μόνο 1.500 μέλη του ΠΑΜΕ και κάποιοι λίγοι σκόρπιοι μπαχαλάκηδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είτε γύρισε την πλάτη του είτε θύμωσε με την ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά τους.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ξανά τους πύρινους επαναστατικούς λόγους και τις άδειες μεγαλοστομίες που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες απ’ όσους έβλεπαν τα τανκς να έρχονται και τη δημοκρατία να καταλύεται, διαπιστώνεις πόσο εκτός τόπου και χρόνου ήταν όλα αυτά. Πόσο εκτός της πραγματικότητας που ζει ο κόσμος βρίσκονταν και βρίσκονται. Πόσο μακριά από τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών βρίσκονται. Πόσο «αλλού» και πόσο στην «κοσμάρα» τους είναι. Και πως καταφέρνουν ακόμα να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία τους έχει ανάγκη, μιας και η κανονική πραγματικότητα τους αγνοεί.

ΤΑ ΟΣΑ έγιναν και ελέχθησαν και πριν την 17η Νοεμβρίου και ανήμερα, κατέληξαν σε μια μεγαλοπρεπή ήττα τους από τη λογική και την ίδια τη δημοκρατία. Ουδείς, πέραν ενός πολύ στενού κύκλου ανησυχούντων για την ευστάθεια της δημοκρατίας στη χώρα, παρακολούθησε το συναγωνισμό τους ποιος κατάφερε, τελικά, να γίνει πιο αντικοινωνικός και επικίνδυνος -εν μέσω πανδημίας- πλειοδοτώντας σε αριστεροσύνη. Οι πολλοί παρακολούθησαν και ταυτίστηκαν με τη Δημοκρατία, η οποία δείχνει ανοχή, αλλά δεν είναι ούτε ανοχύρωτη ούτε αδύναμη να επιβάλει την τήρηση του νόμου.

ΑΝ η κυβέρνηση είχε ένα πρόβλημα με την εξέλιξη των γεγονότων, αυτό το πρόβλημα δεν προήλθε από τα αριστερά της. Από κει δηλαδή όπου εξυφαίνονται σενάρια για ανύπαρκτες «χούντες», γνωστής προέλευσης προβλέψιμα πια fake news και κινδυνολογία για περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πίεση από τον κεντρώο χώρο και τη δεξιά πλευρά της γιατί δεν ήταν πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση της παρανομίας. Δέχθηκε πίεση απ’ όσους την ψήφισαν και την εμπιστεύτηκαν, προκειμένου να σταματήσουν η ανομία και η ασυδοσία των μπαχαλάκηδων, καθώς και να επανέλθει η νόμιμη κανονικότητα.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αντίπαλος της κυβέρνησης σε αυτή την «αναμέτρηση» δεν ήταν η ποικιλώνυμη Αριστερά και οι φαντασιώσεις της. Ο πραγματικός αντίπαλός της είναι οι δεσμεύσεις της απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία που την ψήφισε και την ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία που την εμπιστεύτηκε στη συνέχεια χωρίς να την έχει ψηφίσει. Η ουσιαστική πολιτική απομόνωση του Α. Τσίπρα και η δραματική μείωση του ακροατηρίου του αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από κανένα τυχάρπαστο και ευκαιριακό «αντικυβερνητικό μέτωπο». Η κυβέρνηση όμως έχει να λογαριαστεί με το ακλόνητο «μέτωπο της λογικής», το οποίο -ορθώς- έχει βάλει ψηλά τον πήχυ για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ…

Κι όμως, ο Α. Τσίπρας το είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί στη χώρα από την πανδημία». Αθελά του και πάνω στο αντιπολιτευτικό μένος του, πίστωσε στον Κ. Μητσοτάκη όλη την επιτυχία της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Κατά τη λογική του κ. Τσίπρα, όπως και τώρα, έτσι και τότε, «είχε την απόλυτη ευθύνη». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ τη γενναιότητα να του το αναγνωρίσει ευθέως. Αλλά δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Το σημαντικότερο είναι ο εξακολουθητικός λαϊκισμός του Α. Τσίπρα, ο οποίος μπόρεσε να εκστομίσει αυτό που εκστόμισε.

«Ο Μητσοτάκης θα έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί». Και το λέει τώρα που λυγίζουν από την πανδημία πανίσχυρες χώρες. Τώρα που, εκτός των άλλων, η Ελβετία μιλάει ανοιχτά για επιλογή ποιοι θα διασωληνωθούν. Και τώρα που καταρρέει με πάταγο και το περίφημο «μοντέλο της Σουηδίας». Ο Μητσοτάκης θα έχει την «απόλυτη ευθύνη» αν π.χ. συνεχίσουν οι αρνητές του ιού να συγκροτούν εστίες μόλυνσης. Ο Μητσοτάκης θα φταίει π.χ. αν «επιφανή» στελέχη του ΣΡΙΖΑ, όπως ο Π. Πολάκης, στέλνουν μηνύματα ανυπακοής και άρνησης με αναρτήσεις τους στο FB. Ο Μητσοτάκης θα φταίει π.χ. αν κάποιοι φοράνε τη μάσκα μόνο για να μην πάρουν πρόστιμο έχοντας τη μύτη απ’ έξω.

Ο Μητσοτάκης θα φταίει π.χ. αν μητροπολίτες ή καθηγητές Ιατρικής κατάλληλοι για «κοινής αποδοχής» υπουργοί Υγείας λένε στο χριστεπώνυμο πλήθος ότι ο Covid δεν κολλάει με τη θεία μετάληψη. Ο Μητσοτάκης φταίει π.χ. για τη συγκέντρωση 20.000 ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Ο Μητσοτάκης φταίει π.χ. για τις «πλατείες της αντίστασης». Και προφανώς ο Μητσοτάκης φταίει και γιατί δεν βγαίνουν και «του σπανού τα γένια».

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ…

«Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών», είπε ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνοντας χθες χαιρετισμό στην 66η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Στο ακροατήριο βρίσκονταν και εκπρόσωποι της Τουρκίας, η οποία ήταν και ο αποδέκτης της ευθείας βολής του πρωθυπουργού. Το κλίμα της συνέλευσης ήταν εμφανώς επηρεασμένο από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για την αλλαγή και την αναβάθμιση του ΝΑΤΟ. Με αυτή την έννοια, δεν θεωρείται τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε «χαιρετίζω και τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη»…

…Και εν όψει Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προπαρασκευάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου. Εκτός της πανδημίας, στο τραπέζι των αποφάσεων βρίσκονται και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούνται κρίσιμα δύο νέα στοιχεία που έχουν προκύψει: αφενός η εκλογή του Τζ. Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει την ανοιχτή διαφωνία του με την προκλητική πολιτική του Τ. Ερντογάν, και αφετέρου η διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Γερμανίας. Η οποία δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό της για τη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Ενώ η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση πλέον -κυρίως από τους Πράσινους- να σταματήσει τον εξοπλισμό της Τουρκίας. Ουδείς είναι ακόμα σε θέση να προεξοφλήσει αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, κι αν ναι, πόσο σκληρές θα είναι. Το βέβαιο είναι πως η θέση της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί τόσο από τους πειρατικούς χειρισμούς του Τ. Ερντογάν όσο και από την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι και άλλες χώρες, εκτός της Γερμανίας, που ήταν επιφυλακτικές για την επιβολή κυρώσεων, τώρα το ξανασκέπτονται και δείχνουν να αλλάζουν στάση.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η σιωπηρή πλειοψηφία

Tinad

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Tinad

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο «όχι σε όλα» του 2012

Tinad

Επίθεση ΝΔ για ασφαλιστικές εισφορές: ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει υποκρισία και ψέματα

Tinad

Κι όμως μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Kon

Πλειοδοσία υποσχέσεων

Kon

Δημοσκόπηση MRB: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για μέτρα και εμβόλιο

Tinad

Προς Θεού, μην ανοίξουν οι εκκλησίες

Μιχάλης Μάρδας

Νέα Δημοκρατία: Οι τέσσερις αλήθειες για το ΕΣΥ που παραποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας