Με δεδομένο ότι το ελληνικό ελαιόλαδο ανοίγει νέους δρόμους, μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τα βραβεία ελαιόλαδου «Olympia health and nutrition awards 2022», για το κεντρικό νευρικό σύστημα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αγουρέλαιου Χαλκιδικής (MICOIL) για ένα έτος οδήγησε σε βελτίωση των ψυχομετρικών στοιχείων, αλλά και σε σημαντική βελτίωση βιοχημικών δεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ και των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων των ασθενών.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η μελέτη του υψηλού φαινολικού μεσσηνιακού ελαιόλαδου (ELETTRA) σε καρδιολογικούς ασθενείς από τον καρδιολόγο Μ. Μάκαρη. Μετά από ένα μήνα καθημερινής κατανάλωσης, οι ασθενείς σημείωσαν βελτίωση στο τεστ κοπώσεως και στη λειτουργία των αγγείων. Το επίσης μεσσηνιακό ελαιόλαδο LIVA, μετά από δοκιμές σε ασθενείς με διαβήτη με υπεύθυνο τον καθηγητή Τζ. Νομικό, κατέδειξε βελτίωση στην τάση συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων και στη μείωση του κινδύνου θρομβώσεων.
Η τελετή του διαγωνισμού ελαιόλαδου πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή με κεντρικό συντονιστή τον αν. καθ. του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπη Μαγιάτη, και είχε χρώμα ελληνικό. Με περισσότερα από 1.050 δείγματα από 10 χώρες διεξήχθη για έβδομη χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό World Olive Center for Health (WOCH), που έχει έδρα την Αθήνα, αλλά στο Διοικητικό του Συμβούλιο μετέχουν καθηγητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Στην εκδήλωση μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard (Stefanos Kales), το University of California (Dan Flynn), καθώς και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Αλεξάνδρα Οικονόμου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη), Χαροκόπειο (Τζώρτζης Νομικός), Ινστιτούτο Παστέρ (Χαραλαμπία Μπολέτη), Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας (Μανώλης Μάκαρης), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα «ελαιόλαδο και υγεία».
Οπως σημείωσε ο κ. Μαγιάτης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, σκοπός του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την υγεία είναι να ανυψώσει οικονομικά όλο τον κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και διεθνώς και ταυτόχρονα να καταστήσει το ελαιόλαδο ένα τρόφιμο με πρωταρχικό ρόλο στην προστασία της ανθρώπινης υγείας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, ο ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn, από φέτος ανέλαβε επίσημα το ρόλο του διεθνούς πρεσβευτή εξ ονόματος του World Olive Center for Health, ώστε να προωθηθεί παγκοσμίως η ιδέα της χρήσης του ελαιόλαδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες ως προϊόν προστασίας της υγείας μέσω της σωστής διατροφής.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Στέφανος Κάλης, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία με βάση την παραδοσιακή μεσογειακή/κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής, με την υποστήριξη των GRECOTEL και του ΕΟΤ.
Η απονομή των βραβείων έγινε σε συνεργασία με τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος «ARISTOIL PLUS». Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «ARISTOIL», το οποίο διακρίθηκε το 2019 ως το κορυφαίο INTERREG πρόγραμμα στην Ευρώπη.
Τα βραβεία ελαιόλαδου δόθηκαν με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητά του στις υγειοπροστατευτικές φαινολικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύθηκαν οι παραγωγοί-τυποποιητές για τη φροντίδα τους όσον αφορά στην παραγωγή και προώθηση του ελαιόλαδου ως προϊόντος για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Μαθιόπουλος Γεώργιος, Αρκαδία), Ισπανία (Μiralles Porcar) και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π.), καθώς και 69 παραγωγοί ελαιόλαδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό, 214 παραγωγοί ασημένιας κατηγορίας και 101 χάλκινης.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Περισσότεροι από 250 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν παράλληλα πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα πειραματικών και κλινικών μελετών με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών.
Στην καταληκτική της ομιλία, η πρόεδρος του World Olive Center for Health, δρ Ελένη Μέλλιου, παρουσίασε το πολυσχιδές έργο του Κέντρου Ελιάς, τη χορήγηση υποτροφιών με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Λεβέντη σε νέους ερευνητές, τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού καταστήματος πώλησης ελαιόλαδων με ισχυρισμό υγείας Olive Lab & Shop (www.olivelabandshop.com), την εκπόνηση νέων κλινικών μελετών με υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, την οικονομική υποστήριξη της παραγωγής του ελαιόλαδου ATHENIAN από την Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάδειξης του ελαιόλαδου ως του σημαντικότερου στοιχείου της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την προστασία της υγείας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γ. Θ. Παναγόπουλος, για την πρωτοβουλία του να αναδείξει την αρχαία ελιά της περιοχής, ηλικίας 2.500 χρόνων.
Το δένδρο αυτό, ο μοναδικός επιζών οργανισμός από την ιστορική ναυμαχία, μελετήθηκε διεξοδικά από ειδικούς επιστήμονες και αναδείχθηκε η μοναδική του αξία ως μνημείου ιδιαίτερης σημασίας για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: «Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας» [βίντεο]
«Η Τουρκία πολιορκείται»: Τα δραματικά πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου
Μακελειό στο Τέξας: Ποια ήταν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας
Μακελειό στο Τέξας: Σοκάρουν τα μηνύματα του 18χρονου λίγο πριν σκοτώσει 19 παιδιά και δύο δασκάλους
Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ προκλήσεων με δηλώσεις, παραβιάσεις, μεταναστευτικό