ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Χωρίς κατηγορία

Αναζητώντας εμβόλιο για το «χειρότερο σενάριο»

Newsroom eleftherostypos.gr

 Η επόμενη γενιά εμβολίων δοκιμάζεται ήδη και βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα

    Αυτό που όλοι οι επιδημιολόγοι φοβούνται είναι μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που θα είναι τόσο δυνατή και ραγδαία, η οποία θα μπορούσε να «γονατίσει» τον πλανήτη.

Στον αγώνα, λοιπόν, ενάντια στις αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, οι ερευνητές αναζητούν – πέρα από τα αντισώματα – και «όπλα» που μπορεί να μας δώσει ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να εξασφαλίσουμε μακράς διάρκειας και αποτελεσματική προστασία από την λοίμωξη COVID-19.

Με ζητούμενο την ανοσία «μακράς διαρκείας»Κορωνοϊός - Self test: Πρέπει να το κάνουν οι εμβολιασμένοι; Τι απαντούν οι ειδικοί

Η ανησυχία για εμφάνιση παραλλαγών του SARS-CoV-2, ανθεκτικών στα μέχρι σήμερα διαθέσιμα εμβόλια, έχουν στρέψει, λοιπόν, το ενδιαφέρον στις «εφεδρείες» του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή τα Τ – λεμφοκύτταρα, τα οποία μας προστατεύουν από κλασικούς ιούς. Θα μπορούσαμε, άραγε, να τα ενεργοποιήσουμε σε τέτοιο βαθμό που να εξοντώνουν και τον νέο κορωνοϊό;

Αναζητώντας την απάντηση, οι ανά τον κόσμο ερευνητές αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα, ψάχνοντας για ενδείξεις ότι τα Τ – λεμφοκύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση μια διαρκούς ή έστω μακράς διάρκειας ανοσίας.

Εμβόλια επόμενης γενιάς

Ήδη, ορισμένοι ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια για τον SARS-CoV-2, αναζητούν τρόπους για την ανάπτυξη εμβολίων επόμενης γενιάς που θα διεγείρουν αποτελεσματικότερα τα Τ-λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας.

Μάλιστα, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια σχεδιάζει ένα τέτοιο πειραματικό εμβόλιο. Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αυτό πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών του κορωνοϊού και ότι το εμβόλιο της εταιρείας, τελικά, δεν θα χρειαστεί. Όμως, όπως λένε, το αναπτύσσουν  ώστε να προετοιμαστούν για ένα πιο «κακό σενάριο».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: «Βουλιάζει» με 1.169 κρούσματα η Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός 17/04: 2.411 νέα κρούσματα – 837 οι διασωληνωμένοι και 67 νέοι θάνατοι

Tinad

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Tinad

Κορωνοϊός: 3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ινδία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 234.692 νέα περιστατικά

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Γιατί οι Λοιμωξιολόγοι «έδειξαν κόκκινο» στο άνοιγμα

Μιχάλης Μάρδας

Ιταλία: 15.943 νέα κρούσματα και 429 θάνατοι σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Επιχείρηση «πλατεία Βαρνάβα»: Αστυνομικοί έλεγχοι για να μπει «φρένο» στα κορωνοπάρτι [εικόνες]

Tinad

Κορωνοϊός: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Tinad