Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού η παχυσαρκία στην εμμηνόπαυση

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα για ένα πλήθος από απλές έως ιδιαίτερα  σύνθετες και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες. Οι μελέτες για τον καρκίνο του μαστού έχουν δείξει ότι η αυξημένη εναπόθεση λίπους «συνδέεται» και με τον αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου αυτής».

Αυτό αναφέρει η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast),  κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. «Σ’ αυτήν την περίπτωση», λέει, «ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οπότε η γυναίκα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες  παίρνει ευκολότερα βάρος, το οποίο και είναι γνωστό ότι χάνει πολύ πιο δύσκολα».

Η σωστή διατροφή και η άσκηση στην εμμηνόπαυση, αποτελεί κατά την κ.Σταφυλά «μονόδρομο», προκειμένου οι γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επειδή όπως τονίζει «το περιττό λίπος είναι πηγή παραγωγής οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες φυσιολογικά θα πρέπει να έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών αυτών, λόγω της παύσης λειτουργίας των ωοθηκών»,

Πέραν της άσκησης και της σωστής διατροφής η χειρουργός μαστού συστήνει στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να περιορίσουν παράλληλα τη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου, γιατί σύμφωνα με μελέτες, αυτοί οι δύο παράγοντες θεωρούνται  επιβαρυντικοί για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Προτεινόμενα για εσάς

Καρκίνος προστάτη: δεν χρειάζεται πάντα “νυστέρι”

Leonidas Kallidonis

Ζώδια: Είστε Καρκίνος; Τι να περιμένετε από τον Ιούλιο και τι από όλο τον χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη εφήβων με καρκίνο

Μιχάλης Μάρδας

Συγκλόνισε αλλά και έστειλε μήνυμα η Φώφη Γεννηματά μιλώντας για τον καρκίνο

Μιχάλης Μάρδας

Εξαφανίστηκε λευχαιμία σε γυναίκα στη Θεσσαλονίκη μετά από εξατομικευμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία!

Evanthia Karra

Αποκάλυψη – βόμβα από το Nordic Monitor: Ο Ερντογάν εγχειρίστηκε για καρκίνο, πάσχει και από επιληψία

Tinad

«Είχα φριχτούς πόνους»: Η εξομολόγηση της Άσπας Τσίνα για τον καρκίνο [βίντεο]

Evanthia Karra

«Ανθρακες» η δράση των συμπληρωμάτων στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Kon

Καρκίνος του μαστού: Ανοσοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του

Ανδρέας Ντίνης