Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπιλιετάκια με εισφορές 20ετίας σε 60.000 «ξεχασμένους» αγρότες

Ειδοποιητήρια με λογαριασμούς που φτάνουν και τις 10.000 ευρώ από εισφορές 20ετίας απέστειλε ο ΟΓΑ σε 60.000 «ξεχασμένους» αγρότες.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που ξεκίνησαν από τον ΟΓΑ πριν ακόμη γίνει ταμείο κύριας ασφάλισης (δηλαδή πριν από το 1998), αλλά στη συνέχεια είτε σταμάτησαν να πληρώνουν είτε διέκοψαν την ασφάλιση και μετακινήθηκαν σε άλλο ταμείο είτε συνέχισαν και παραμένουν ως σήμερα με το βάρος των οφειλών.

Ο ΟΓΑ εντόπισε τις περιπτώσεις αυτές και βρήκε ότι από το 1988, που λειτουργούσε ο κλάδος της πρόσθετης ασφάλισης, μέχρι και σήμερα 60.000 ασφαλισμένοι του σταμάτησαν κάποια στιγμή να πληρώνουν εισφορές και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που γράφτηκαν στον οργανισμό.
Στους 60.000 αποστέλλονται ειδοποιητήρια με το σύνολο της οφειλής τους, όχι όμως από το 1988, αλλά από το 1998 και μετά που ο ΟΓΑ είναι ταμείο κύριας και υποχρεωτικής ασφάλισης.

Ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν φτάνει και τις 10.000 ευρώ και μάλιστα ο ΟΓΑ τα ζητάει μαζεμένα με διορία πληρωμής ως το τέλος Νοεμβρίου ή με αίτηση για ρύθμιση της οφειλής μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Ενα από τα ειδοποιητήρια αυτά φέρνει στο φως ο «Αγροτικός Τύπος». Με αυτό ζητείται να τακτοποιηθεί ως το τέλος Νοεμβρίου, χρέος 10.000 ευρώ που αφορά στα έτη από το 2000 μέχρι το 2016! Ο ασφαλισμένος που έλαβε την επιστολή ήταν στον ΟΓΑ, αλλά στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλο ταμείο (ΤΕΒΕ). Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επικοινωνίας των δυο φορέων αλλά και εξαιτίας της μη διακοπής του από τον ΟΓΑ, θεωρούνταν για 16 χρόνια ως ενεργός ασφαλισμένος και ο ΟΓΑ του έστελνε κανονικά τις εισφορές, χωρίς φυσικά ποτέ να πληρωθούν!
Τώρα που ο οργανισμός βλέπει τα έσοδα να μην είναι τα αναμενόμενα έψαξε και βρήκε στο μητρώο του δεκάδες χιλιάδες «ξεχασμένους» αγρότες τους οποίους καλεί να του πληρώσουν τις εισφορές μιας 20ετίας!

Αν δεν το πράξουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή αν δεν αποδείξουν ότι από ο 1998 και μετά δεν ήταν στον ΟΓΑ αλλά σε άλλο φορέα, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς η οφειλή που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ θα μεταφερθεί αυτόματα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα μπουν αυτόματα στη μαύρη λίστα των οφειλετών που αν δεν τακτοποιήσουν ή δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο Αγροτικό Τύπος που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο 

Προτεινόμενα για εσάς

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Tinad

«Συνεργασία»: 100% κρατική κάλυψη εισφορών για μερική εργασία – Τι φέρνει νέα τροπολογία

Tinad

Αναδρομικά 2013: Τα μυστικά για το πώς θα γλιτώσουν φόρους και πρόστιμα οι συνταξιούχοι

Tinad

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Κομφούζιο»: Οι δικαιούχοι και οι δενδροκαλλιέργειες που επιδοτούνται!

Tinad

Μειώνονται οι φόροι για νέα Ι.Χ. – Τι ισχύει για υβριδικά και μεταχειρισμένα [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αλλάζουν οι εισφορές για 250.000 επιστήμονες – Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση

Μιχάλης Μάρδας

Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019

Μιχάλης Μάρδας

Ενίσχυση 7.000 ευρώ ανά αγρότη ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο από την Κομισιόν

Tinad

Οι νέες ρυθμίσεις για δόσεις στους φόρους – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Tinad