Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή λιτότητα με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα στο νέο μνημόνιο

Μέτρα 5,5 δισ. ευρώ από το 2018 έως και το 2022, παράταση της σκληρής λιτότητας μέχρι και το 2024 και 113 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ μεταφοράς από τη 2η αξιολόγηση, περιλαμβάνουν τα κείμενα της Κομισιόν μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου.

Στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους που περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν ελάχιστα στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ αντί του λίγο παραπάνω από 2% της συμφωνίας του Eurogroup.

Τα άλλα τρία εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο από 2,2% του ΑΕΠ έως και 1,7% του ΑΕΠ ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.
Στο επίπεδο των δημοσιονομικών μέτρων περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα ύψους 533 εκατ. ευρώ για το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που είχαν εντοπίσει οι δανειστές αλλά και τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020. Ορίζεται επίσης ότι τον Αύγουστο του 2018, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα κριθεί αν είναι επαρκής η υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και οι περικοπές των συντάξεων το 2019 ή αν θα πρέπει να έρθουν πιο μπροστά (και όχι το 2020) οι περικοπές στο αφορολόγητο. Με τον ίδιο τρόπο θα καθοριστεί εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε ποιο βαθμό τα αντίμετρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Οι οφειλές προς ιδιώτες

Μια ακόμη υποχρέωση που περιλαμβάνεται στο ίδιο κείμενο είναι ότι, με δεδομένο ότι μέχρι και τα μέσα του 2018 θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,5 δισ. σε προμηθευτές, καθυστερούμενους φόρους και εκκρεμείς απονομές συντάξεων, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει δύο φορές περισσότερα χρήματα από όσα δανείζεται. Αυτό σημαίνει ότι με τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που θα δοθεί τον Ιούλιο για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει άλλα 1,6 δισ. ευρώ και να κριθεί για την αποπληρωμή όχι μόνο των 800 εκατ. ευρώ αλλά για τα 2,4 δισ. ευρώ πριν πάρει την επόμενη δόση.

Σε πίνακα που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφονται οφειλές του κράτους προς ιδιώτες συνολικής αξίας 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, 850 εκατ. ευρώ είναι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

4 αστερίσκοι στα προαπαιτούμενα
Η έκθεση συμμόρφωσης περιλαμβάνει επίσης και τέσσερα μέτρα από τα συνολικά 140 μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει μέχρι και το τέλος:

-Η παράταση συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018 είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 26 Ιουνίου από τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

-Ο επαναϋπολογισμός τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση το νέο νόμο.

-Η έναρξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπου αναμένεται η τελική έγκριση για την έναρξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66%.

-Η οριστικοποίηση του πλαισίου για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένεται το πόρισμα της GRECO (το φθινόπωρο), με τις ελληνικές αρχές να έχουν δεσμευτεί πως, μετά την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού, θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία καταλλήλως.

Στα κείμενα των Μνημονίων περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες με επόμενο ορόσημο την αξιολόγηση του φθινοπώρου στην οποία κεντρικά ζητήματα είναι το εργασιακό, τα προνοιακά επιδόματα, το Δημόσιο, η επάρκεια των μέτρων του 2018, αλλά και η εφαρμογή μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί: στις τράπεζες, στις αγορές, στα κλειστά επαγγέλματα και όχι μόνο.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις συνηθισμένες επισημάνσεις για επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων, το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης αναφέρει ότι οι θεσμοί αναμένουν έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνολικού ύψους 17,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κινητή και ακίνητη περιουσία και 4,5 δισ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση των κρατικοποιημένων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα περιλαμβάνεται και ένα πλήρες πρόγραμμα 19 αποκρατικοποιήσεων κρατικών εταιριών.

Το τεχνικό μνημόνιο περιλαμβάνει τη δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Συγκεκριμένα, οι 11 εταιρίες που θα περάσουν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών είναι:

1. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%)

2. Εναπομείναντα αεροδρόμια

3. ΓΑΙΑΟΣΕ

4. Ελληνικές Αλυκές

5. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

6. ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

7. Διώρυγα Κορίνθου

8. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

9. Helexpo

10. Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και/ή παραχωρήσεων που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από τη ΛΑΡΚΟ

11. Ποσοστά μειοψηφίας: ΟΤΕ (1%), ΚΑΕ (Folli Follie Group), Hellenic Duty Free.

Προτεινόμενα για εσάς

Αξιολόγηση σχεδίων ανάκαμψης από την Κομισιόν – 10% προκαταβολή το 2021

Kon

Κορωνοϊός – Σύψας: Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Αν χρειαστεί πιο σκληρά μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν με τη γαλλική Sanofi για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Tinad

Σφοδρή επίθεση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο: Αυτός είναι ο υπουργός των πλειστηριασμών!

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή: Στα… χαρακώματα Σταϊκούρας-Τσακαλώτος για την πρώτη κατοικία

Μιχάλης Μάρδας

Αισιοδοξία για την οικονομία

Kon

Κομισιόν για την τουρκική Navtex: Στέλνει λάθος μήνυμα

Tinad

Ταμείο Ανάκαμψης: Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία παρά την… γκρίνια του Βορρά

Tinad

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα ύψους 1,14 δισ. ευρώ

Tinad