Ενημέρωση προς όσες επιχειρήσεις, δήμους και πολίτες έχουν πληγεί από την επέλαση των τσουχτρών στον Κορινθιακό κόλπο έδωσε το Λιμεναρχείο Πάτρας. Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου, που ψηφίστηκε τέλη Φεβρουαρίου, τα Λιμεναρχεία μπορούν να δίνουν άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα ή ειδικά δίχτυα ακόμα και αν ανήκουν σε περιοχές Natura 2000.
Με νομοθετική ρύθμιση στα τέλη Δεκεμβρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η περιοχή από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, ελπίζοντας ότι με την κατάλληλη προστασία του θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα από τον τεράστιο αριθμό μεδουσών στην περιοχή, κυρίως από το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι ειδικοί από τότε είχαν προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον για δύο χρόνια, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν μία οικονομική και περιβαλλοντική πληγή για τους κατοίκους της περιοχής, με το μέγεθος των μεδουσών, επειδή ανήκουν σε είδος που συναντάται κυρίως στα πελάγη, να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και να εντοπίζονται σε πολυπληθέστατα κοπάδια σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές.
Χθες το Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοίνωσε ότι πλέον είναι δυνατό να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι πέντε μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς να πιάνουν μέσα από τον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από μέδουσες σε θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένων και των περιοχών του δικτύου Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη. Ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτύων γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους.
ΑΝ. ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]