Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνα-σοκ: Μωρό ενός μηνός πεθαίνει από την πείνα στη Συρία [βίντεο]

Σοκ, οργή και δάκρυα, ακόμα και στον πιο σκληρό άνθρωπο προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Συρία, όπου οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν την εξαθλίωση από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με παιδιά να πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα. 

Εικόνες που είναι «γροθιά στο στομάχι», δείχνουν ένα υποσιτισμένο μωρό, το οποίο αργότερα πέθανε από ασιτία στο προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Τις σκληρές αυτές εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο, και δείχνουν ένα κοριτσάκι μόλις ενός μηνός, να ζυγίζει λιγότερο από δύο κιλά. Τα μάτια του είναι βαθουλωμένα από την πείνα, ενώ τα πλευρά του προεξέχουν από το λεπτεπίλεπτο δέρμα του.

Η μικρή Σαχάρ Ντοφντάα νοσηλευόταν με υποσιτισμό στην πόλη Χαμούρια, στην ανατολική περιοχή της Γούτα. Άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, μία ημέρα αφότου βιντεοσκοπήθηκαν τα στιγμιότυπα.

«Οι προμήθειες είναι πολύ λίγες και αν συνεχιστεί αυτό θα πεθάνουν περισσότερα παιδιά», δήλωσε στον Guardian, αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γούτα ζουν υπό περιορισμό που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του Άσαντ. Γιατροί και ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη τροφίμων είναι τόσο μεγάλη που δεκάδες περιπτώσεις υποσιτισμένων ανθρώπων κατακλύζουν τις τοπικές κλινικές και νοσοκομεία.

Προσοχή εικόνες με ευαίσθητο περιεχόμενο 

Οι νέες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους καθώς και οι ίδιες υποσιτίζοτναι, και συνεπώς δεν μπορούν να παράξουν γάλα.

«Με τον αποκλεισμό της Γούτας και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το πρόβλημα του υποσιτισμού επιδεινώνεται» προειδοποίησε η Μόνικα Άουαντ, μια αξιωματούχος της Unicef σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, 232 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής και 882 οξύ υποσιτισμό μέτριας μορφής, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διευκρινίζοντας ότι άλλα 1.589 παιδιά βρίσκονται σε «κίνδυνο».

Προτεινόμενα για εσάς

Turkiye: Σε περίπτωση πολέμου μισθοφόροι από τη Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας

Μιχάλης Μάρδας

Ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε το φύλο του μωρού που περιμένουν με την Μπαλατσινού

Μιχάλης Μάρδας

Το αμερικανο-ισραηλινό για τη λιμοκτονία σε Συρία, Λίβανο

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Γονείς βρήκαν νεκρό το 4 μηνών μωρό τους

Ανδρέας Ντίνης

Δεν τρώμε «για δύο» στην εγκυμοσύνη

Leonidas Kallidonis

Η Συρία καταγγέλλει πετρελαϊκή συμφωνία ανάμεσα στους Κούρδους και μια αμερικανική εταιρία

Evanthia Karra

Κυρώσεις στον 18χρονο γιο του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τις ΗΠΑ

Evanthia Karra

Συρία: Τουλάχιστον 7 νεκροί σε επίθεση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Μυστήριο με το νεκρό βρέφος στην Ναύπακτο: Δεν γνώριζα πως ήμουν έγκυος, δηλώνει η μητέρα [βίντεο]

Evanthia Karra