Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αλλαγές στα εργασιακά και η ανύπαρκτη αγορά εργασίας

Η αποκάλυψη του εγγράφου 21 σελίδων με τις προτάσεις των δανειστών για τα εργασιακά από τον «Ελεύθερο Τύπο.» και το συνάδελφο Κώστα Κατίκο προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση.

tsaprounis-arthrografos-1000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η τρόικα ζητάει ολική ανατροπή σε ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά σε μισθούς, απολύσεις, απεργίες και προνόμια συνδικαλιστών.

ΤΟΣΟ η κυβέρνηση όσο και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σφυρίζουν αδιάφορα. Όπως σφύριζαν αδιάφορα και στο ασφαλιστικό και στη συνέχεια κατήργησαν το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ σε λίγες εβδομάδες 400.000 δικαιούχοι θα δουν τις επικουρικές να εξαϋλώνονται. Εκτός από το να σφυρίζουν αδιάφορα πετούν αγωνιστικές κορόνες περί των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποφεύγει να πει την αλήθεια. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αγορά εργασίας διέπεται από εξαιρετικά δυσμενή νομοθεσία για τους εργαζόμενους. Αυτά που προτείνουν οι δανειστές να υλοποιηθούν στη χώρα μας έχουν εφαρμοστεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Ε.Ε. Στα προμνημονιακά χρόνια παρακολουθούσαμε ως «εξωτικές» τις σκληρές παρεμβάσεις στην Ευρώπη που έκαναν πραγματικότητα τις ολιγόωρες εργασιακές συμβάσεις, τα κλειστά συμβόλαια που έφεραν το τέλος των αποζημιώσεων, αλλά και το περίφημο flexicurity του δανέζικου μοντέλου.

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση θα προσέλθουν στη διαπραγμάτευση αγνοώντας την πραγματικότητα. Το βαθύτερο πρόβλημα δεν είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, αλλά πως δεν υπάρχει αγορά εργασίας. Πλέον δεν ισχύει κανένας νόμος και κανόνας, γιατί έχουν ξεπεραστεί από τα δεδομένα της χρεοκοπίας του ιδιωτικού τομέα. Τα λουκέτα επιχειρήσεων πέφτουν βροχή. Στην πιάτσα κυριαρχούν μισθοί 400 €. Μαύρη εργασία. Πληρωμές… όποτε. Όλα αυτά είτε επειδή χιλιάδες εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε επειδή κάποιοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κρίση.

ΓΙΑ ΝΑ υπάρξουν αλλαγές στα εργασιακά πρέπει πρώτα να υπάρξει αγορά εργασίας. Πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως εχθρό. Πρέπει να μειωθεί η φορολογία και να υπάρξει ευνοϊκό περιβάλλον για να πέσει φρέσκο χρήμα. Όταν μετά από αρκετά χρόνια υπάρξει πολιτικοοικονομική σταθερότητα και η ανεργία πέσει στα επίπεδα του 10%, τότε θα αλλάξουν όλα. Θα έρθουν και αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις. Η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της, όπως απορρυθμίστηκε από μόνη της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ψεκασμένοι, οι «αντιστασιακοί» και τα fake news

Κώστας Σκαναβής

Η νέα «Θεσσαλονίκη» του Τσίπρα, ο Καρτερός και τα τρολς

Μιχάλης Μάρδας

H πρόκληση της επόμενης μέρας

Κώστας Σκαναβής

Η χώρα κερδίζει, η μάχη συνεχίζεται

Κώστας Σκαναβής

Μια τεράστια ευκαιρία για την Παιδεία και τους μαθητές

Κώστας Σκαναβής

«Προσοχή» στα μέτρα στήριξης

Κώστας Σκαναβής

Οι ουρές, το Πάσχα και τα… Μνημόνια

Κώστας Σκαναβής

Οταν έρθει η «επόμενη μέρα», να μην ξεχάσουμε το «σήμερα»

Κώστας Σκαναβής

Το «σύνδρομο Χούκστρα» επικίνδυνο για την Ευρώπη

Κώστας Σκαναβής